Wie was de uitvinder van de theremin?

3 maart 2012
Meneer Theremin natuurlijk!

Lev Theremin. Uitvinder van de wat? De theremin. We waren al een eeuwigheid op zoek naar een goed excuus om het er eens over te hebben, want we zijn absoluut fan. Niet omdat een hij zo mooi klinkt, maar omdat het misschien wel het Zotste Muziekinstrument ter Wereld is. Met de glasharmonica als een goeie tweede.

Nu heeft Stijn Devillé een theatervoorstelling gemaakt over het leven van Lev Theremin. Blijkt dat de Russische uitvinder een bijzonder bewogen leven heeft gehad: instrumenten ontworpen voor Lenin, als spion geïnfiltreerd in Amerikaanse wetenschappelijke kringen, op bevel van Stalin door de KGB gekidnapt en naar een Siberisch strafkamp afgevoerd waar hij in het grootste geheim spionageapparatuur moest ontwerpen en tussendoor ook nog eens de theremin uitgevonden. Hoeveel excuses heeft een mens eigenlijk nodig?

Dus Stijn Devillé mag komen vertellen. En Geert Waegeman komt theremin spelen. Aartsmoeilijk is dat, maar hij heeft het speciaal voor deze voorstelling geleerd. In amper veertien dagen. De rapper in ons heeft daar maar één woord voor: respect!


 

Nu beluisteren? Klik hieronder. Downloaden? Hier rechtsklikken en Opslaan als...

> En hier