'Wie was ik' van Alfred Schaffer wint de Herman de Coninckprijs 2021

21 maart 2021
Alfred Schaffer (© Luke Kuisis)
De bundel 'Wie was ik' van Alfred Schaffer (De Bezige Bij) werd op zondag 21 maart 2021, Wereld Poëziedag, bekroond met de Herman de Coninckprijs 2021. De jury noemt 'Wie was ik' een "trefzekere bundel" met gedichten die zowel "een scherpe aandacht voor de tastbare werkelijkheid" tonen, als "een voortdurende vlucht in de droom en de verbeelding". 'Culture Club' sprak Schaffer enkele maanden geleden nog. Luistertip!

'Wie was ik' wordt geprezen om haar "volgehouden zoektocht naar betekenis, naar zin, die in elk gedicht weer hernomen wordt, moedig en wanhopig tegelijk".

Alfred Schaffer

Alfred Schaffer (1973) woont en werkt in Zuid-Afrika. Hij publiceerde diverse dichtbundels, waaronder ‘Kooi’ (2008), ‘Mens Dier Ding’ (2014) en het bibliofiele ‘Postuum. Een lofzang’ (2016). Zijn werk werd bekroond met de Jo Peters Poëzieprijs, de Hugues C. Pernath-prijs, de Ida Gerhardt Poëzieprijs en de Jan Campert-prijs. ‘Mens Dier Ding’ ontving de Awater Poëzieprijs, de Paul Snoek Poëzieprijs en de Charlotte Köhler Prijs en werd vertaald in het Frans, Afrikaans en Engels.

Herbeluister 'Culture Club'

In december won Schaffer ook de PC Hooftprijs 2021, de belangrijkste Nederlandse literatuurprijs voor een oeuvre. "Ik denk dat er in mijn poëzie allerlei elementen zitten over de zwarte Zuid-Afrikaanse man. En dat wil ik overbrengen aan de Nederlandstalige lezer" vertelde hij toen in 'Culture Club'.

Herbeluister het gesprek met Alfred Schaffer in 'Culture Club' via Radio 1 Select 

Lees ook: