'Wie was mama?' versus 'Moeders ten laste'

22 juni 2021
Tsjechië speelt tegen Engeland vandaag op het EK Voetbal. Benieuwd of het een rustige match wordt, of dat de spelers om hun moeder zullen roepen. We geven het toe, dat is een bijzonder flauw bruggetje om onze podcasts ‘Wie was mama?’ en ‘Moeders ten laste’ in de verf te zetten. Wat we ook toegeven: dat het bijzonder straffe podcasts zijn! Geloof ons.

“Het is de eerste keer dat ik geweend heb tijdens de opname van een podcast”

Sas is 9 jaar wanneer haar moeder wordt vermoord door haar eigen vader. Meer dan 30 jaar later is ze eindelijk klaar om in het verleden te duiken. Het resultaat is een beklijvende documentaire: ‘Wie was mama?’, gemaakt door Eva Moeraert. Het was zowel voor Sas als voor Eva een heftig proces.

Beluister de podcast 'Wie was mama?' hieronder (of luister via je favoriete podcast-app)

Monique: "Ik zeg tegen elke jonge vrouw die ik tegenkom: denk aan de toekomst. Kinderen worden groot en liefde eindigt."

Monique is net 65 geworden. Een meter vijfenzestig, bruin geverfd haar, tenger gebouwd. Ze was haar hele leven huismoeder. Ze bleef thuis om voor haar kroost te zorgen. Dat was de afspraak die zij en haar ex-man maakten: “We kozen voor de grootste wedde en dat was die van mijn man.

Monique scheidde in 2002, toen haar jongste kind acht was. Het was een moeilijke tijd, niet enkel emotioneel, maar ook financieel. Plots was er enkel alimentatie.

Beluister aflevering 1 van de podcast 'Moeders ten laste' hieronder (of luister via je favoriete podcast-app)

Ontdek al de podcasts van Radio 1:

Lijst van artikels