Wie of wat is de hipster?

25 januari 2019
De Universiteit van Vlaanderen zoemde de hele week in op het fenomeen “de hipster”. Geen nieuw fenomeen, maar een hipster van vijf jaar geleden ziet er alweer helemaal anders uit dan vandaag. Ben je er zelf één (de eerste hipster die toegeeft er één te zijn moeten wij nog tegen komen), ben je een would-be hipster, of een hipster-hater? Welkom in de hipste der werelden - vandaag toch - die van Sofie.

Eerst en vooral is een accurate en een up to date - typologie van “de hipster” aan de orde, door de hipste vogel van onze redactie, Vincent Byloo.

Reporter Max Vryens ging op hipsterjacht in één van de allereerste hippe koffiebars van Vlaanderen, de “Caffènation” op de Mechelsesteenweg in Antwerpen. Maar vond geen enkele hipster die zichzelf een hipster noemt. Maar misschien is net dàt “typisch hipster”?

Met professor Johan Verberckmoes duiken we in de geschiedenis van de hippe koffiebar, koffiehuizen spelen al eeuwenlang een cruciale culturele rol.

Waar komt de term “hipster” vandaan? Het antwoord moeten we zoeken in de jazz-scène van de jaren veertig en bij schrijver en literatuurcriticus Matthijs De Ridder.

Even inzoomen op één belangrijk hipster- accessoire, van de mannelijke hipster dan toch, zijn baard. Wat de status van die baard is nu maar ook in langer vervlogen tijden is één van de specialiteiten van professor Anne-Laure Van Bruaene (UGent).

Hipsters, ach, ze doen toch niemand kwaad? Da’s waar. Maar waar ze neerstrijken wordt een hele wijk plots “hip” en dus een pak duurder. Dat gebeurde in extreme mate in sommige wijken in Londen en Amsterdam. Een gesprek over “gentrification” met stadssocioloog prof. Stijn Oosterlynck (UAntwerpen).