Wie weet wat je eet

4 juni 2016
Martijn Katan, tot voor kort hoogleraar Voedingsleer aan de Universiteit - excuseer, de Vrije Universiteit - van Amsterdam heeft een boek geschreven. Over wat we nu wel en niet moeten geloven van al die berichten over eten die dag in dag uit in de krant staan.

Dat twee glazen wijn per dag goed is voor je hart. Dat je van broccoli langer leeft en van brood sneller dood gaat. Of omgekeerd, dat kan ook. Dat als je te vaak spinazie in de microgolfoven opwarmt je na een tijdje licht geeft in het donker. Dat soort verhalen.

Stel dat je weinig tijd hebt, dan kan je volstaan met pagina 235. Bovenaan als titel: ‘En wat is nu de boodschap?’ Daaronder welgeteld zes zinnen, waarvan één gecursiveerd: “Nieuws over voeding mag je meestal negeren.” Voilà.

Zo goed als alles wat in de media over voedsel verteld wordt, is niet waar. Tenzij over de gaartijd van asperges en zo. Dat is meestal wel waar. Maar als het gaat over de zogenaamde voor- en nadelen voor onze gezondheid: vergeet het. Zo goed als altijd onzin. Het boek heet niet voor niks ‘Voedingsmythes’.

Daarmee weet je het belangrijkste. Maar het zou zonde om de rest niet te lezen. Want het is gruwelijk interessant en heel geestig geschreven. En onderweg leer je hoe wetenschap werkt en waarom het vliegtuig nemen gevaarlijker is dan een rondje zwemmen in het reactorvat van een kerncentrale.

Voor wie weinig tijd heeft: pagina 101 onderaan.