Wie wordt de eerste burger van het land? Valerie Van Peel (N-VA) stelt zich kandidaat als Kamervoorzitter

20 juni 2019
© Radio 1
Valerie Van Peel (N-VA) is kandidaat om voorzitter te worden van de Kamer. Dat heeft ze bevestiged in 'De Ochtend'. Als Van Peel het haalt, wordt ze de eerste vrouwelijke Kamervoorzitter. De vorige, haar partijgenoot Siegfried Bracke, werd niet herverkozen.

Vandaag komt de Kamer voor het eerst terug samen sinds de verkiezingen van 26 mei. Alle Kamerleden zullen de eed afleggen en er wordt ook een nieuwe Kamervoorzitter verkozen. Dat gebeurt in verschillende stemrondes tot 1 van de kandidaten 50% van de stemmen haalt. De vorige Kamervoorzitter was Siegfried Bracke (N-VA) maar hij werd in mei niet herverkozen als Kamerlid.

Eén van de kandidaten om de job van Bracke over te nemen is zijn partijgenote Valerie Van Peel. "In het verleden was de job van Kamervoorzitter deel van de regeringsvorming" vertelde Van Peel in 'De Ochtend'. "Maar daar staan we nog geen stap verder. Daarom schuift de N-VA als grootste fractie een kadidaat naar voor. Bovendien is het voor mij logisch dat zolang er een franstalige premier is, de Kamervoorzitter nederlandstalig is."

Voor mij is het logisch dat zolang er een franstalige premier is, de Kamervoorzitter nederlandstalig is.

Maar Valerie Van Peel is niet het enig Kamerlid dat voorzitter wil worden. Ook Patrick Dewael (Open VLD) en André Flahaut zouden de post ambiëren. "We hebben het altijd over verjonging en vervrouwelijking. Dan is de keuze voor mij duidelijk" zei Van Peel daarover.

Maar wat wil Van Peel als Kamervoorzitter veranderen? "Ik ben de oude politieke cultuur beu. Sommigen vinden het erg stoer om tot 3 uur 's nachts te debatteren. Maar daarbij herhalen ze vooral zichzelf. Daar moeten we komaf mee maken."

De eerste burger van het land

De Kamervoorzitter of de voorzitter van de Kamer van volksvertegenwoordigers is de eerste burger van het land. Hij of zij leidt de debatten in de Kamer en vertegenwoordigt het parlement.

De Kamervoorzitter komt als eerste burger ook altijd voor de premier bij officiële aangelegenheden. Hij verdient ook 1 symbolische euro meer dan de premier. Dat is zo'n 290.000 euro bruto per jaar.

Eerder waren naast Siegfried Bracke (N-VA) onder meer Patrick Dewael (Open VLD), André Flahaut (PS), Herman Van Rompuy (CD&V) en Herman De Croo (Open VLD) al Kamervoorzitter. Als Van Peel wordt aangeduid als Kamervoorzitter is ze de eerste vrouw in die functie.

Wie is Valerie Van Peel?

Valerie Van Peel (39) was voor haar politieke carrière aan de slag als journaliste. Ze werkte onder meer voor Het Nieuwsblad, Actua TV en Dag Allemaal. Zo'n 10 jaar geleden stapte ze over naar de N-VA. Oorspronkelijk als woordvoerster, later als Kamerlid en schepen in de gemeente Kapellen.

Tijdens haar werk als parlementslid focust Van Peel zich vooral op thema's als volksgezondheid, ethische discussies en seksueel misbruik. In het programma 'De Afspraak' vertelde ze dat als kind zelf seksueel werd misbruikt. 

Bij de verkiezingen van afgelopen mei haalde Van Peel vanop de tweede plaats van de Antwerpse Kamerlijst zo'n 41.000 voorkeurstemmen.

Valerie Van Peel is de zus van komiek Michael Van Peel.

Beluister het gesprek met Valerie Van Peel in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Radio 1 Select