Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

Nieuwe Feiten

Wie wordt het hardst getroffen door boycot Iraanse olie ?

ma 23 jan. - 5:52

Vanaf 1 juli zullen lidstaten van de Europese Unie geen Iraanse olie meer invoeren. Dat werd vanmiddag op een bijeenkomst van de ministers van buitenlandse zaken besloten. Maar worden niet vooral de burgers van Iran gesanctioneerd ?
Wie wordt het hardst getroffen door boycot Iraanse olie ?

De sancties tegen Iran komen niet onverwachts. Het land werkt volgens een rapport van het internationaal atoomagentschap aan een kernbom, en zou deze ook binnen de twee jaar klaar moeten hebben. Deze vaststelling zorgt al een tijdje voor gespannen verhoudingen tussen de Verenigde Staten en Iran.

Naar het voorbeeld van de Verenigde Staten en Israël heeft nu ook de Europese Unie afgesproken niet langer olie uit Iran in te voeren. De boycot raakt Iran in het belangrijkste aspect van zijn economie, want ongeveer 60 procent van de Iraanse economie draait op oliewinsten.

Volgens Belgisch minister van Buitenlandse zaken Didier Reynders is dit "de enige oplossing om Iran opnieuw aan de onderhandelingstafel te krijgen". Zijn Nederlandse collega Uri Rosenthal voegt er aan toe dat "deze bijtende acties het regime hard moeten treffen, maar het Iraanse volk buiten schot laten".

"Maar is het Iraanse volk niet net degene die de prijs zullen moeten betalen?", werd aan onze redactionele eet- en vergadertafel geopperd. Daarmee werd teruggedacht aan de economische sancties tegen Irak, in 1990. Vier dagen na Sadam Hoesseins invasie in Koeweit, werd Irak onder een financieel en handelsembargo geplaatst.

Ondertussen is pijnlijk duidelijk geworden dat het regime geen nadeel heeft ondervonden van deze sancties. Het waren vooral de Iraakse burgers die de economie in elkaar zagen storten en met hongersnoden te maken kregen.

Nochthans is er ook een plaats waar sancties wél effect hebben gehad. In Zuid - Afrika werd het apartheidsregime door handelssancties onder druk gezet. Algemeen wordt aangenomen dat dit een grote factor is geweest in het wegwerken van het apartheidsregime.

Enfin, er zijn wat vragen te stellen bij het instellen van economische sancties. Zijn economische sancties te rechtvaardigen? Of wordt het juk enkel door de bevolking gedragen? En lukken of mislukken deze sancties in het algemeen?

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet