Wie wordt ‘Vogel van het jaar 2021’?

8 oktober 2020
© John Yunker (Unsplash)
Het einde van het jaar 2020 is stilaan in zicht, wat betekent dat de verkiezing ‘Vogel van het jaar 2021’ binnenkort weer van start gaat. Op het einde van het jaar zullen we weten wie de goudvink als winnaar zal opvolgen en de hoofdvogel schiet. Vogelliefhebber Jogchum Vrielink geeft alvast wat stemadvies in ‘Nieuwe Feiten’.

Wie wordt ‘Vogel van het jaar 2021’? Als het aan vogelliefhebber Jogchum Vrielink ligt, wordt het de spreeuw. “Wat de spreeuw echt bijzonder maakt, zijn haar imitatiekunsten. De spreeuw staat erom bekend om de geluiden van andere vogelsoorten te imiteren, maar op drukke plaatsen, zoals een treinstation, durven ze al eens andere geluiden over te nemen. Zo zijn er spreeuwen die het geluid van het openen van treindeuren imiteren, wat als gevolg heeft dat reizigers die aan hun smartphone gekluisterd zijn, misleid worden”, vertelt Vrielink.

“De spreeuw wordt enorm onderschat, maar het is een prachtig dier dat wel wat meer aandacht kan gebruiken. Ze hebben in het zonlicht een kleurrijk verenkleed en kunnen in de winter vaak gezien worden in scholen van honderdduizenden.”

Andere genomineerden zijn onder andere de houtduif, visarend en ringmus. Met de verkiezing van de ‘Vogel van het Jaar’ zet Vogelbescherming Vlaanderen elk jaar twaalf soorten in de kijker. Hiermee wil de organisatie zoveel mogelijk mensen betrekken bij haar dagelijkse beschermingswerk. Het thema van dit jaar werd gelinkt aan 2021, wat tevens het Europees Jaar van de spoorwegen zal zijn. De twaalf finalisten zijn dus vogelsoorten die af en toe langs, op of tussen de rails gezien kunnen worden. Het is nog even afwachten of de spreeuw de uiteindelijke winnaar wordt of de prijs van pechvogel in de wacht sleept.

Stemmen kan tot 15 november op: www.vogelvanhetjaar.be

Beluister het gesprek met Jogchum Vrielink in ‘Nieuwe Feiten’: