Wie zijn de Europese en Amerikaanse Syriëstrijders die tegen IS vechten?

27 februari 2017
Steeds meer jongeren uit het Westen trekken richting Syrië om te gaan vechten met de Koerdische YPG-militie. Ze vechten voor een seculiere vrijstaat waar iedereen vrij en gelijk is. Majd Khalifeh, Midden-Oostenexpert van de VRT: “De meesten zijn niet verbonden aan een politieke of religieuze ideologie.”

Het gaat om mannen en vrouwen met verschillende profielen, zoals leden van motorclubs of vrouwen van de Britse arbeidersklasse. "De meesten zijn niet verbonden aan een politieke of religieuze ideologie," legt Majd Khalifeh uit, "ze hebben één gemeenschappelijk doel: het verlangen om een praktisch verzet tegen IS te voeren."

De YPG-militie waar deze jonge Europeanen en Amerikanen zich bij aansluiten, is verbonden aan de Koerdische Arbeiderspartij-oprichter Abduhllah Öcalan. De aan hem loyale Koerden van de YPG trachtten nu zijn idealen in de Noord-Syrische regio Rojava in de praktijk te brengen.

De jonge Westerlingen vechten onrechtstreeks mee aan een toekomstig Koerdistan

Ze streven naar een anarchistische, seculiere vrijstaat waar iedereen vrij en gelijk is. Maar daarvoor moet eerst IS uit de weg geruimd worden. "Er zijn gevallen van ethnische zuiveringen, het inzetten van kinderen en het urineren op lijken gemeld. Ook deze jongeren begaan oorlogsmisdaden," stelt Khalifeh.