"Wij bestrijden het vuur voor het ontstaat"

29 juni 2016
De Provence in Frankrijk is een streek die bijzonder gevoelig is voor bosbranden. Het is de overheid die verantwoordelijk is voor het blussen van de branden, maar de opsporing en preventie ervan gebeurt door een groep vrijwilligers. Het Comité Communal des feux de forêt van Ventabren voorkomt elk jaar meerdere bosbranden. Ward Bogaert ging op stap met de vrijwilligers.

Het is 'code zwart' in de Provence. Het heeft al drie maanden niet meer geregend en de kans op bosbranden is bijzonder groot. Mocht het gaan branden, dan staat er een klein legertje brandweerlui klaar met grote wagens, helikopters en vliegtuigen om het vuur onder controle te krijgen.

Maar voorkomen is beter dan genezen, en dus patrouilleren vrijwilligers door de droge natuur. Hun opdracht: het vuur bestrijden voor het ontstaat. Op bepaalde momenten van de dag mag er niemand de heuvels in. En afval wordt weggehaald, omdat dat vuur kan veroorzaken. 

Tweede Wereldoorlog

Claude (78) is een van de vrijwilligers, hij groeide op in Ventabren en is er sinds 1988 lid van het Comité Communal des feux de forêt. Als hij niet in de wachttoren of een patrouillejeep zit, bezoekt hij scholen om jongeren te wijzen op de gevaren van vuur. Veel bosbranden ontstaan doordat er iemand vuur maakt in de natuur. De minste vonk kan honderden hectaren in vlammen doen opgaan.

Claude raakte in de ban van het vuur in 1944. "In de heuvels rond Ventabren zaten veel Franse verzetslui verscholen. De Duitsers hebben toen de bomen en gewassen in brand gestoken, in een poging het verzet uit te schakelen." Die enorme brand heeft duidelijk een enorme indruk gemaakt op Claude.

Uitstervend ras

Het werk van het Comité is bijzonder belangrijk. Vorig week konden de vrijwilligers opnieuw een bosbrand vermijden.

Op dit moment zijn er in Ventabren nog een zeventigtal vrijwilligers actief, maar die zijn allemaal al een jaartje ouder. Claude: "Wij zijn voortdurend op zoek naar jonge mensen om onze ploeg te versterken. Dat is niet eenvoudig, want jonge mensen hebben veel minder een band met de streek. Ze reizen en verhuizen meer, en voelen minder de noodzaak om zich voor de plaatselijke natuur in te zetten.

Beluister hieronder de reportage van Ward:

Ward Bogaert interviewt Claude

Ward Bogaert interviewt Claude.