"Wij bijten niet!"

23 september 2016
Leentje Debaere uit Kruishoutem is geboren met een open rug. Een beperking die invloed heeft op het hoofd én de benen. Maar ze werkt wel elke dag als boekhoudster in een verpakkingsbedrijf.

Leentje vertelt haar verhaal nu op de radio, maar Annemie wijst erop dat haar zoektocht naar een getuigenis niet zo evident was omdat veel mensen die ziek zijn dit liever verzwijgen voor hun werkgever of hun collega's. Een houding die Leentje goed kan begrijpen.

Leentje voelt zich soms wel scheef bekeken door haar beperking. "Almaar meer moeten mensen zoals ik alles kunnen wat iemand anders kan."

Als gevolg van haar open rug is Leentje klein van gestalte. Dat bemoeilijkte ook haar zoektocht naar werk. "Als je op solliciatiegesprek gaat, zegt een werkgever al gauw, oei wie heb ik nu uitgenodigd? Want je zet natuurlijk niet in je sollicitatiebrief dat je klein bent."

Annemie merkt op dat een kleine gestalte toch geen bezwaar kan zijn als je adminstratief werk doet. "Ja, maar een werkgever wil vaak liefst iemand die 'er goed uitziet' aan zijn bureau's", zegt Leentje. Niet zozeer haar beperking maar haar uiterlijk wordt dan het probleem. 

Annemie vraagt Leentje of ze nog een boodschap heeft: "Geef mensen met een beperking een kans, ook zij hebben kwaliteiten en troeven."

"Wij bijten niet!" 

Leentje