"Wij doen meer dan mensen wassen. Wij zorgen voor een mooie, oude dag"

14 september 2018
Zorgkundige Kristel doet haar job als zorgkundige met hart en ziel. Als ze vertelt over de demente mensen die ze verzorgt, krijgt ze spontaan tranen in haar ogen, omdat ze zo blij is voor alle dankbaarheid die ze krijgt. Maar makkelijk is haar job allerminst.

Al 28 jaar doet Kristel haar job als zorgkundige én dat doet ze met liefde. Maar ze heeft het gevoel dat de zorgsector weinig respect geniet bij mensen die de sector niet kennen. "Wij doen veel meer dan mensen wassen. Wij zijn er om hen bij te staan, wij bezorgen hen een mooie, oude dag", zo zei ze aan Karolien. "Maar toch leeft het idee dat zorgkunde iets is voor mensen 'die niets anders kunnen'."

Verpleger vs zorgkundige

Er bestaat vaak onduidelijkheid over het verschil tussen een zorgkundige en een verpleger, maar eigenlijk is het niet zo moeilijk: een zorgkundige staat een verpleegkundige bij. Zo mogen zorgkundigen wel medicatie geven aan de mensen, maar mogen ze geen spuitjes zetten. Zorgkundigen organiseren ook activiteiten en staan de mensen bij op fysiek en mentaal vlak. Kristel zegt dat het een mooie, maar zware job is met een grote verantwoordelijkheid.

Zware job

"Ik probeer om mijn werk niet mee te nemen naar huis, maar dat lukt niet altijd. Het is een zware job, maar de vriendschap en dankbaarheid die ik ervoor terugkrijg zorgen ervoor dat ik een mooie job heb." Het beroep van zorgkundige werd door de overheid ook erkend als zwaar beroep. Daarom kan Kristel vroeger op pensioen gaan, maar "daar is ze nog niet mee bezig".

Groot tekort

Dat de job zo slopend is, komt mede door het nijpende tekort aan verpleeg- en zorgkundigen. In woonzorgcentrum De Wingerd, waar Kristel werkt, vallen de problemen nog mee. Elke zorgkundige is er verantwoordelijk voor 8 personen.

Maar er zijn verschillende luisteraars die lieten weten dat zij verantwoordelijk zijn voor 20 personen of tijdens een weekendshift zelfs met 3 personen de zorg voor 147 personen op zich moeten nemen. Kristel roept de overheid dan ook op om zich meer in te zetten voor de zorgsector.

Bekijk hier het verhaal van Kristel en andere zorgkundigen: