"Wij geloven dat iedereen gelovig is"

5 april 2019
De kerken lopen leeg, maar toch hebben mensen nog steeds nood aan rituelen. En die nood wordt vervuld door Rent-A-Priest, een organisatie met gewijde en niet-gewijde voorgangers die ceremonies begeleidt. Doopsels, communies, trouwfeesten of uitvaarten, het kan allemaal en Manu Roofthooft komt er met veel liefde over vertellen Bij Debecker.

"Mensen die zich niet meer thuisvoelen in de Rooms-Katholieke Kerk, komen vaak bij ons aankloppen", steekt voorganger Manu Roofthooft van wal. Al jaren begeleidt hij mensen doorheen belangrijke rituelen als een doopsel, huwelijk of uitvaart via Rent-A-Priest. "Bij ons is ook echt iedereen welkom. Mensen die een tweede keer trouwen of koppels van hetzelfde geslacht die willen huwen, kunnen ook bij ons terecht voor een ceremonie", vervolgt Manu.

Niet rechtsgeldig

Al moet direct een kanttekening gemaakt worden bij de rechtsgeldigheid van die rituelen. Hoogleraar en kerkjurist Rik Torfs stipt aan dat niet elk ritueel wordt erkend door de Rooms-Katholieke Kerk. "Het is zo dat een doopsel erkend kan worden door de kerk", zegt Torfs daarover, "maar een huwelijk, communie of uitvaartplechtigheid zijn nooit rechtsgeldig via Rent-A-Priest."

Torfs zegt nog dat hij het succes van een organisatie als Rent-A-Priest begrijpt, "want mensen hebben vaak toch nog behoefte aan rituelen".

Zo'n niet-rechtsgeldig huwelijk heeft natuurlijk ook het voordeel dat als je het daarna nog eens opnieuw wil doen, dat perfect kan. Bij een echt kerkelijk huwelijk is dat niet het geval.

"Bedrog"

Maar niet iedereen is zo ruimdenkend als Rik Torfs die vindt dat de Rooms-Katholieke Kerk en Rent-A-Priest naast elkaar kunnen staan en zelfs met elkaar in dialoog zouden kunnen treden, zonder het daarom altijd met elkaar eens te zijn.

Andy Penne was lang de pastoor van Galmaarden en hij vindt organisaties zoals Rent-A-Priest ronduit bedrog. "Maar mensen zijn vrij om daar naartoe te gaan, net zoals ze vrij zijn om naar heksen of boeddhisten te gaan", zegt hij.

Manu Roofthooft blijft kalm onder de vurige uitspraken van priester Andy: "Wij doen alles uit liefde en willen samen met mensen op weg gaan. We geloven ook dat iedereen eigenlijk gelovig is. Het is niet zo dat we allemaal geloven in die ene God, maar we geloven ook in elkaar en dat is wat telt."

Bekijk hier de uitzending:

 

Radio 1 Select