"Wij hebben het moeilijk met concepten als dader en slachtoffer"

18 november 2019
Een beeld uit 'Mij overkomt het niet'
Vanavond kun je op Eén kijken naar de tweede reeks van ‘Mij overkomt het niet’: een programma over ongevallen of fatale toevalligheden waarvan we allemaal denken dat ze ons nooit zullen overkomen. “We beoordelen veel situaties zeer zwart-wit” zegt Fatma Taspinar bij 'Byloo'. "Als de ‘veroorzaker’ het niet met opzet heeft gedaan, dan hebben wij daar veel moeite mee."

Wat alle getuigen in 'Mij overkomt het niet' met elkaar gemeen hebben? “Ze hebben allemaal na dat ene cruciale moment iets onomkeerbaar veroorzaakt, en ze moeten daar mee verder leven. Met de emotionele gevolgen uiteraard, want er is iemand dood, maar ook bijna in alle gevallen met de juridische en financiële gevolgen.”

(lees verder onder de video)

Ook voor dit tweede seizoen was het niet gemakkelijk om mensen voor de camera te laten getuigen, vertelt Fatma Taspinar. “Wij hebben het als maatschappij heel moeilijk met concepten als dader en slachtoffer. De realiteit is vaak complex en daarom willen vooral daders niet snel op tv vertellen wat hen overkomen is, want dan lijkt het alsof ze hun boetekleed uittrekken.”

“We beoordelen veel situaties zeer zwart-wit”, zegt Fatma. “Vaak kijken mensen naar de gevolgen om te oordelen. Als iemand doodgereden wordt, gaat men op zoek naar een oorzaak die minstens even groot is. Als de ‘veroorzaker’ het niet met opzet heeft gedaan, dan hebben wij daar veel moeite mee.”

“We zoeken naar ordening, naar voorspelbaarheid in ons leven, en zeker in dit soort situaties. We moeten een schuldige kunnen aanduiden, want anders kan het op elk moment gebeuren, hebben we er geen controle over. Vandaar dat we ook bepaalde verwachtingen hebben tegenover de dader: die moet zich op een bepaalde manier gedragen, die moet zichtbaar gebukt gaan onder schuldgevoelens, zijn spijt onophoudelijk uiten.”

Meer info over 'Mij overkomt het niet' vind je op een.be

Bekijk het gesprek met Fatma Taspinar in 'Byloo':

Radio 1 Select