"Wij, het volk, kunnen de wereld veranderen, in plaats van eindeloos te wachten"

3 februari 2017
Willen we onze wereld verbeteren, dan moeten we zelf het heft in eigen handen nemen. Eva Baelemans, studente economie Universiteit Antwerpen, doet haar oproep in de minuut bij Hautekiet.

Mag ik even je aandacht om te zeggen dat jij alleen wel een verschil kunt maken. Meneer Barack Obama zei het al 8 jaar geleden, Yes we can! Wij, het volk, kunnen de wereld veranderen, in plaats van eindeloos te wachten op taxen en wetten die ons lichtjes aan zouden muteren. Kunnen wij zelf het heft in handen nemen. Bijvoorbeeld door niet te roken, zo bespaar je de maatschappij veel geld aan gezondheidskosten. Door bijvoorbeeld minder vlees te eten, zo bespaart de maatschappij veel op Co2 gassen. Maar hoe bepaal jij nu wat te doen om de wereld te veranderen?

Wel beste medemens, ik stel voor het categorisch imperatief van de welbekende filosoof Kant. Die stelt dat je jezelf moet afvragen bij alles wat je doet, wat als iedereen dit zou doen. Stel je voor je gooit een kauwgom op straat, als iedereen dit constant deed, namelijk werkelijk de living uitstappen om op straat zijn kauwgom weg te gooien, hoe zou de wereld er dan uitzien.. plakkerig niet? 

Een betere wereld, begint met een bewustere wereld. Waar jijzelf weet, wat de gevolgen zijn van je acties. Hiervoor heb je enkel je hersenenen nodig.

Inderdaad, Yes we can, door gewoonweg vaker te denken.