"Wij, managers, zouden af en toe eens een kijkje moeten nemen in de zorgsector"

3 februari 2017
Bart De Smet: "Wij, managers, zouden af en toe eens een kijkje moeten nemen in de zorgsector"
Bart De Smet werd door Trends uitgeroepen als Manager van het Jaar. Hij vertelt bij De bende van Annemie over het ongelofelijke respect dat hij heeft voor mensen die werken in de zorgsector.

Meer dan 20 jaar geleden had hij een heel zware bacteriële infectie. "Vermoedelijk is die via een wond in mijn hand binnengekomen en is die in mijn bloed terechtgekomen." Op een bepaald moment heeft dat geleid tot verlammingsverschijnselen, waarna zijn vrouw hem 's nachts naar het ziekenhuis in Leuven bracht. "Daar heb ik geluk gehad. Want ik geloof toch wel dat je af en toe op het goede moment, op de goede plaats, met de goede mensen moet zijn."

Op dat moment was er immers een bacterioloog van wacht, die de juiste diagnose heeft gesteld. Hij is toen urenlang geopereerd. Nadien wachtte nog een bange tijd op intensive care, want hij had ook na de operatie nog steeds verlammingsverschijnselen. Vervolgens heeft hij nog een aantal weken moeten revalideren.

Ik heb toen ongelofelijk veel respect voor het zorgpersoneel gekregen.

Het had evengoed veel minder goed kunnen aflopen. Op een bepaald moment, voor de operatie begon, zijn zelfs z'n vrouw en kinderen afscheid van hem komen nemen. "Zelf kon ik op dat moment niét inschatten hoe erg de situatie was", vertelt Bart.

Ook nu heeft hij nog zicht op de zorgsector, doordat zijn vader in een woonzorgcentrum verblijft. "Die mensen hebben een ongelofelijk zware job, en toch gaan ze met een overtuiging, met een enthousiasme met de bewoners om." 

Soms, denkt hij, zouden managers er baat bij hebben eens wat vaker te kijken hoe het er in de zorgsector aan toegaat. "We zouden er af en toe eens moeten binnenspringen, om te zien dat er toch wel andere elementen zijn die de mensen motiveren om dat werk te doen."

Radio 1 Select