"Wij moeten van Brel hier niet hebben"

12 juli 2019
Fotograaf Michiel Hendryckx groeide op in Adinkerke, vlakbij de Franse grens. Zijn liefde voor onze zuiderburen is dan ook groot, en tijdens de Tour de France deelt hij ze maar al te graag.

Vesoul en Jacques Brel

De 7e rit van de Tour start in Belfort, en als je van daar iets meer naar het westen gaat kom je in Vesoul. Een stad die waarschijnlijk het meest bekend is door het nummer van Jacques Brel, met ‘Vesoul’ als titel. Michiel Hendryckx is een grote fan van Brel en doet het ontstaan van dat nummer uit de doeken.

Ik heb u alles getoond, ik heb u zelfs meegenomen naar Vesoul

“Eigenlijk gaat dat nummer niet over Vesoul maar over een verwende vrouw. Brel zingt ‘ik heb u alles getoond, ik heb u zelfs meegenomen naar Vesoul’ – waarmee hij wil zeggen naar ‘het gat van den uil’.”

Wij moeten van Brel hier niet hebben

Het nummer is dus zeker geen hommage aan Vesoul en dat weten ze ginder ook: “Toen ik er eens was zo’n 30 jaar geleden, wou ik in een boekenwinkel vanuit Vesoul een postkaart versturen naar een vriend die ook fan is van Brel. Ik vroeg de verkoopster of ze een postkaart van Brel had en zij antwoordde: ‘wij moeten van Brel hier niet hebben’. Maar kijk hoe het kan veranderen, nu heb je in Vesoul het Lycée Jacques Brel en la Place Jacques Brel. Wel niet in het centrum van de stad, maar het is er toch.”

Dat over de inhoud, maar hoe is dat nummer eigenlijk ontstaan? “Brel had opgetreden in Vesoul en was daarna stevig doorgezakt, onder meer met de ‘patronne’ van het hotel waar hij verbleef. En bij het weggaan belooft hij haar ooit een nummer te schrijven over Vesoul.”

“Jaren later neemt Brel zijn (voorlopig) laatste plaat op, en op het einde van de opnames zegt iemand dat er nog 10 minuten studiotijd over is. In die tijd was dat heel duur, dat gooide je niet zomaar weg die opnametijd. En Brel zei: ‘Ik heb nog wel iets in m’n hoofd’. En dat was dus Vesoul, ook met de fantastische accordeonist Marcel Azzola. Het nummer Vesoul drijft op accordeon en is ontzettend opzwepend.”

Op 8 november 1960 treedt Brel op in Vesoul en brengt er de nacht door in La Bonne Auberge. In het hotel wordt liederlijk doorgezakt. 's Morgens bij het afscheid belooft hij de waardin een lied te schrijven over Vesoul. De plek is intussen een paar keer van eigenaar veranderd en de oorspronkelijke modernistische gevel is banaal verbouwd. Alle sporen zijn gewist. Voor Brel moet de herinnering hoe dan ook apart zijn geweest. In de jaren 70 heette de hond ten huize Brel niet voor niks Vesoul. Foto: Michiel Hendryckx

Beluister het volledige fragment:

Lees ook: