"Wij praten net zoveel over lesbische relaties als over heterorelaties"

12 juni 2016
Imke courtois
Imke Courtois is niet alleen doctoraatsstudent en analist, maar ook centrale verdediger bij zowel Standard Luik als de Red Flames. Ze had het over diversiteit binnen het voetbal.

Bij de nationale mannenploeg zijn spelers van buitenlandse origine veel vaker de regel dan de uitzondering. Maar hoe zit dat in het vrouwenvoetbal? 

"We zien dat het nog minder het geval is bij de vrouwen. Maar dat wil niet zeggen dat het niet geaccepteerd wordt. Wat wel erg vaak voorkomt binnen het vrouwenvoetbal is homoseksualiteit."

"Dat is ook helemaal geen taboe meer. Wij praten net zoveel over lesbische relaties als over heterorelaties." 

 "Bij mannen lijkt het niet voor te komen... Maar dat is natuurlijk niet zo. Volgens mij is het daar even goed het geval, maar is het veel moeilijker om er voor uit te komen."

Wij hebben van voetballers een soort macho-/halfgoden gemaakt.
Imke Courtois

"Ze moeten het voorbeeld geven, hebben grote ego's, zijn macho's, ... Terwijl ik er zeker van ben dat ze dat niet allemaal zijn. Maar kom er maar eens voor uit."

Naar analogie daarmee lijken vrouwen in het voetbal soms ook mannelijk. Of is dat ook een stereotype? 

"Van dat stereotype zijn we aan het afstapppen. Er mogen dan wel lesbiennes in het voetbal zijn, maar daarom zijn het niet allemaal halve mannen. Zo vind ik dat er bij de Red Flames gewoon echt mooie meisjes spelen."

Lijst van artikels