"Wij willen elke vrijdag schoolstraten afzetten om propere lucht te eisen"

30 maart 2018
Een nieuwe burgerbeweging wil vanaf nu elke vrijdag actie voeren aan schoolpoorten, om te pleiten voor schonere lucht. Filter Café Filtre is ontstaan in Brussel en krijgt nu ook in Vlaanderen navolging.

"Twee weken geleden zagen we in een onthutsende Pano-reportage dat de luchtkwaliteit in Belgische scholen bijzonder slecht is", vertelt initiatiefneemster Annekatrien Verdickt.

"Met enkele verontruste ouders van de school uit de reportage hebben we een krachtige hulpkreet willen laten weerklinken. We hebben in allerijl een actie op poten gezet om daags nadien de straat van de school af te zetten."

De actie was een groot succes: na twee weken hebben al 39 ouderverenigingen in Brussel en Vlaanderen besloten om elke vrijdag een soortgelijke actie te organiseren.

"De boodschap is eenvoudig. Onze steden, onze regio, ons land moeten leefbaar en gezond worden. Daarvoor moet het autoverkeer worden teruggedrongen ten voordele van het openbaar vervoer, voetgangers en fietsers", zegt Annekatrien Verdick.

Reageer

  • Moet er meer werk gemaakt worden van propere lucht in scholen? Maak jij je daar ook zorgen over?
  • Vind je het goed dat verontruste ouders de straat een keer peer week afzetten om actie te eisen? Of vind je het een naïef idee?