"Wij willen mensen er opnieuw van overtuigen dat film kijken in de cinema een fantastische ervaring is"

11 juli 2018
"Ik wil mensen ervan overtuigen dat naar een film kijken in een bioscoop echt wel iets anders is dan thuis te kijken." Cineaste Fien Troch hield als filmmaker en bezieler van Cinema Palace in Brussel een pleidooi voor het witte doek.

Fien Troch zit in de raad van bestuur van Cinema Palace. "We geloven heel hard in het project. We zorgen voor een interessant programma en werken keihard voor de bioscoop."

Dat mensen steeds minder naar de bioscoop gaan, weten ze ook bij Palace. "Wij willen proberen om de liefde voor de cinema terug te brengen. Onze boodschap is: kom terug buiten, en voel het verschil dat een bioscoop kan maken. Thuis naar een film kijken is echt iets anders."

Vlaamse film

Het gaat goed met de Vlaamse film, vindt Troch. "Lukas Dhont won op het filmfestival van Cannes met zijn film Girl de Caméra d'Or. Veel hoger kom je niet in de filmwereld, voor mij kan zelfs een Oscar daar niet aan tippen."

Natuurlijk hebben ook de Vlaamse films last van concurrentie, met name van grote internationale blockbusters en van streamingdiensten als Netflix. Troch: "Het is zo gemakkelijk geworden om thuis naar een film te kijken. Maar ik geloof dat films als Girl een eigenheid hebben en zo'n goed verhaal te vertellen hebben, dat mensen daarvoor nog altijd naar buiten willen komen."

Beluister het volledige gesprek met Fien Troch
Elke weekdag heeft 'De Ochtend' een topvrouw als centrale gast tussen 8 en 9. De integrale reeks vind je hier terug:

Lijst van artikels