Wij willen ook zo'n deal met de belastingen

24 mei 2019

Fiscale claim tegen AB InBev ondanks belastingdeal. Dat was de titel van een artikel deze week in De Tijd. De grootste bierbrouwer ter wereld heeft een aantal jaar geleden een deal gesloten met de Belgische belastingen waardoor er op 287 miljoen euro winst maar 4 procent belastingen moest worden betaald.

Dan zijn er drie reacties mogelijk:

a. Die zgn. ‘rulings’ zijn perfect legaal. Wij hebben ons daar niet mee te moeien.

b. Morele verontwaardiging! 4% belastingen is écht wel heel laag.

c. Iedereen gelijk voor de wet. Wij willen ook zo’n deal!

Mensen die voor a. kiezen vinden meestal dat c. gelijk is aan d. Jaloezie. Wij vinden van niet. Wij willen ook zo’n deal. Niet voor ons, maar voor iedereen. 4% belasting. Kennen wij iemand die dat voor ons kan regelen?

We stonden op het punt van naar de Juridische Dienst van de VRT te bellen, eens horen of die niks konden fiksen, maar toen herinnerde iemand op de redactie zich plots een filmpje van de Universiteit van Vlaanderen waarin prof.dr. Elly Van de Velde de vraag beantwoordt “Kan iedereen het op een akkoordje gooien met de fiscus?” Het antwoord bleek: ja! Wij haar direct gebeld, natuurlijk.

De professor kwam aan onze keukentafel uitleggen hoe je dat precies moet doen, welke formulieren je daar voor moet invullen. En hoe het kan dat zo’n Ab Inbev eerst een deal sluit met de belastingen en dan toch zoveel jaar later voor de rechter wordt gedaagd. Want dat willen we natuurlijk niet meemaken.

Beluister het volledige gesprek: