Wij zijn bacteriën

12 september 2015

Af en toe overkomt het ons dat we een wetenschapper iets horen beweren waarvan we denken: dat kan niet waar zijn. Heel af en toe, want ons respect voor de wetenschap is groot. 

Maar maandag gebeurde het, in De Afspraak op Canvas. Hetty Helsmoortel, moleculair bioloog aan de UGent, zat bij Bart Schols. Onderwerp van gesprek was het microbioom. Hetty Helsmoortel noemde het microbioom hot. Dé modeterm van de laatste drie jaar in de microbiologie. We begrepen dat het microbioom een geleerd woord is voor alle micro-organismen in ons lichaam. 

Tot daar waren we mee. Maar toen kwam het: Hetty zei tegen Bart dat een mens slechts voor tien procent uit menselijke cellen bestaat en voor de rest uit microbioom. Negentig procent bacteriën dus.

Allez kom. Ik ga hier niet verklappen hoeveel ik weeg, maar dat wil dus zeggen dat ik slechts voor iets minder dan tien kilo mezelf ben? Echt? Nee, dat kan toch niet…

Hetty Helsmoortel zit aan de Interne Keukentafel. Ze zal ons voorlichten over onze eigen aard: wij zijn bacteriën. U trouwens ook, luisteraar. En wij laten ons daardoor niet van ons stuk brengen, wij blijven radio maken, zelfs als onze luisteraars voor negentig procent uit bacteriën bestaan.


 

Nu beluisteren? Klik hieronder. Downloaden? Hier rechtsklikken en Opslaan als...