"Wij zijn Soulwax. De zanger is de broer van onze gitarist"

10 oktober 2015
"Wij zijn Soulwax. De zanger is de broer van onze gitarist"
Hoe zou het met de broertjes Dewaele zijn? Het is inmiddels al twintig jaar geleden dat de eerste EP van Soulwax, 2nd Handsome Blues, tot leven kwam. Tijd om naar dat prille begin terug te keren.

Soulwax ontstond in 1991 in Gent, vier jaar later zouden ze bij een groter publiek bekend worden. In die tijd was de groep ontzettend geïnspireerd door heel heftige gitaarmuziek.

Belangrijke invloeden waren dan ook Led Zeppelin, Black Rose en Josh Homme. In 1995 bracht Soulwax, aangevoerd door Stephen en David Dewaele, hun eerste echte plaat uit en speelden ze hun eerste televisieoptreden. Dat optreden was in het programma Roxy op het voormalige VT4. Het fijne aan dat programma was dat de groepen zichzelf konden aankondigen, en dat leidde tot de volgende quote:

Wij zijn Soulwax. De zanger is de broer van onze gitarist.

Soulwax was ontzettend ambitieus, en wilde hun eerste plaat opnemen in Amerika, met de bekende Chris Goss als producer. Er was één klein probleempje: Stephen Dewaele moest zijn werkgever overtuigen, en dat was niemand minder dan zijn vader. Geen makkelijke klus: Jackie – Zaki – Dewaele ontsloeg zijn zoon maar liefst drie keer. Terecht, volgens die laatste. Uiteindelijk krijgt Stephen toch de toestemming om te gaan, en Soulwax komt terug met hun eerste album Leave the story untold

1995 was dus het kantelpunt in de carrière van Soulwax. En, zoals Jan Delvaux het zegt: “The rest is history”.

Voor de fans is er trouwens ook goed nieuws: het lijkt erop dat Stephen en David Dewaele weer volop bezig zijn met muziek te maken. Ze hebben een eigen studio gebouwd in Gent, en ze hebben een eigen label: “Deewee”. Er is nu een vinyl plaat uitgebracht door “Klanken”, en dat klinkt zo. Hoogstwaarschijnlijk zijn het de broertjes Dewaele, maar niets is bevestigd. Afwachten dus!

Foto boven © Nyks

Radio 1 Select