Wijn is vaak alcoholrijker dan je denkt

5 januari 2016
Of toch alcoholrijker dan op het etiket staat aangegeven, zo blijkt uit een Amerikaanse studie.
Onderzoekers van de Universiteit van Californië-Davis hebben de inhoud van bijna 100.000 flessen geanalyseerd. Wat bleek? Bij meer dan de helft was het alcoholpercentage gemiddeld 0.42 % hoger dan wat de wijnmaker beweert. 
 
Dat lijkt niet zo'n heel groot verschil, maar bij individuele flessen kan dat toch flink oplopen. Chileense en Spaanse rode wijn, en Chileense en Amerikaanse witte wijn vertoonden de grootste 'foutenmarge'. 
 
Sommige wijnmakers zouden toegegeven hebben dat ze het alcoholpercentage aanpassen om tegemoet te komen aan de verwachtingen van de consument. Die aanpassing gebeurt overigens in twee richtingen, wijnen met een lager dan gemiddeld alcoholpercentage krijgen een hogere cijfers op de fles.
 
Overigens is de wijn van tegenwoordig over het algemeen alcoholrijker dan vroeger. Volgens een populaire stelling is dat het gevolg van de klimaatopwarming. Maar de onderzoekers vonden nauwelijks of geen verbanden tussen klimaatmodellen en stijgende alcoholpercentages in wijn. Ze suggereren dat niet de weergoden, maar de wijnmakers hier de hand in hebben. 
 
Zou het? Is het moeilijk voor een wijnboer om het exacte alcoholpercentage te bepalen? Of misleiden ze de consument bewust?