Wijs, Grijs & Puber met auteur Kristien Hemmerechts

23 december 2020
Radio 1
Om het in sporttermen uit te drukken: Kristien Hemmerechts heeft interviewer Jean-Paul Van Bendegem alle hoeken van de studio laten zien. “Maar gij zijt een oude vent, Jean-Paul”, en even later: “Gij zijt precies een baby, met al uw pijntjes.” Kristien gaat geen enkel taboe van leven en sterven uit de weg.

Te lang leven

Over haar grootmoeder bijvoorbeeld: “Dat is een van de hele grote problemen van onze tijd: dat mensen gewoonweg veel te lang leven. Mijn grootmoeder heeft zeer lang in een rusthuis gezeten, maar die dementeerde. En de ramp was dat ze daar zo goed verzorgd werd. Ze had eens griep. Ik ben altijd heel zakelijk, ik hoopte dat ze door die griep dood zou gaan. Maar ze is daar weer doorgehaald. Dat is een gigantisch probleem, dat mensen veel te oud worden.

De Plek

Verschillende keren in het gesprek haalt ze herinneringen op aan haar echtgenoot dichter Herman de Coninck. Die stierf aan een hartstilstand toen ie 53 jaar oud was. “Zijn zuiverste gedicht was De Plek. Ik heb het thuis aan mijn raam hangen. Je moet niet alleen om de plek te bereiken, thuis opstappen, maar ook uit manieren van kijken. Dat stond ook op zijn doodbrief. Je moet niet alleen, om de plek te bereiken, thuis opstappen, maar ook uit manieren van kijken. Er is niets te zien en dat moet je zien om alles bij het zeer oude te laten. Zie, Jean-Paul, dàt was nu eens een filosoof, zie.” Waarop Jean-Paul, een beetje voorzichtig: “O maar, ik eis geen exclusiviteit op, hoor.”

Beluister de podcast

Lees ook: