WikiLeaks: "CIA kan afluisteren via tv, smartphone of andere elektronica"

8 maart 2017
De klokkenluiderssite WikiLeaks heeft meer dan 8.600 geheime documenten van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA gepubliceerd. Daaruit zou blijken dat de CIA een grootscheeps programma heeft opgezet waardoor mensen via consumentenelektronica zoals smartphones of televisies afgeluisterd kunnen worden, ook als die apparaten uitgeschakeld zijn.

De documenten waarop WikiLeaks zich beroept, zouden gelekt zijn uit het Center for Cyber Intelligence, een departement van de CIA dat zich bezighoudt met cyberspionage. Die tak kent overigens in alle landen een explosieve groei. "Cyber war" is inmiddels een prioriteit voor de meeste grootmachten.

Hoe WikiLeaks de documenten in handen heeft gekregen en of die echt zijn, is nog niet duidelijk. Wel zouden ze een inzicht bieden in hoe spionagediensten tegenwoordig te werk gaan.

Het meest opvallend is dat de CIA in staat zou zijn om de beveiliging van frequent gebruikte toestellen zoals smartphones, moderne televisies, allerlei andere electronica en ook software zoals besturingssystemen Android van Google en Windows van Microsoft te doorbreken. Dat zou ook het geval zijn met apps zoals WhatsApp en dergelijke.

Concreet zou de CIA je kunnen afluisteren via jouw smartphone of tv, ook als die uitgeschakeld is. Die gegevens zouden zo doorgestuurd kunnen worden naar de CIA-computers. "Big Brother" lijkt dan niet zo ver meer af.

Of nog een verontrustend nieuws: volgens WikiLeaks zou de CIA ook proberen om software in auto's te controleren. Het is niet duidelijk of dat gelukt is, maar op die manier zou de dienst opzettelijk ongelukken kunnen veroorzaken en zo "ongewenste" figuren kunnen opruimen.

"CIA verloor controle over arsenaal IT-wapens"

Als de berichten kloppen, is dat erg verontrustend, maar echt verbazend is dat niet. Het lijkt overigens dat ook geheime diensten van andere grootmachten dergelijke systemen proberen te ontwikkelen, al dan niet met succes.

WikiLeaks beweert overigens dat de "CIA recent de controle heeft verloren" over al die hackingsystemen en dat die nu ook gebruikt worden door apart werkende hackers. Eén van hen zou overigens WikiLeaks op de hoogte hebben gebracht van het nieuws.

De CIA zelf wil geen commentaar kwijt over de gelekte documenten of de echtheid daarvan.

Bron: deredactie.be

Radio 1 Select