Wikipedia blaast 20 kaarsjes uit: over appelen en peren en beboterde katten

15 januari 2021
© Luke Chesser (Unsplash)
Wikipedia bestaat 20 jaar. De online encyclopedie is een onuitputtelijke bron van kennis én nutteloze maar razend interessante weetjes. Babette Moonen klikte een hele week door en kwam in een konijnenhol van verrassende fenomenen en gekke wetenswaardigheden terecht. Volg haar reis langs het beste van Wikipedia hier.

1. Het Mariko Aoki fenomeen

Ken je het gevoel: je bent in een boekhandel en je moet plots heel dringend naar het toilet? Dan ben jij één van de 10% mensen die het Mariko Aoki fenomeen ervaart.
OF
Het laxerende effect van boekhandels

2. De sweater vloek

Wat je ook doet: geef nooit een zelfgebreide trui cadeau aan de persoon van wie je houdt. Dat zou zomaar het einde van je relatie kunnen betekenen.

3. Shaken not stirred

Waarom drinkt James Bond zijn vodka martini 'shaken not stirred' terwijl élke barman je zal vertellen dat roeren beter is dan shaken? Omdat de wetenschap hem gelijk geeft!

4. Apples and oranges

In het Engels zeg je “to compare apples and oranges”, bij ons is dat “appelen met peren vergelijken”. Beide uitdrukkingen zijn even nutteloos, als je er bij nadenkt. Wikipedia biedt betere alternatieven!

5. Buttered Cat Paradox

Er zijn maar twee zekerheden in het leven: een kat komt altijd op haar pootjes terecht en een boterham altijd op de boterkant. Maar… wat als je die twee combineert? Het is zo wat de enige vraag waar zelfs Wikipedia het antwoord schuldig op moet blijven.