"Wil je graag de muziek van Star Wars dirigeren?"

15 januari 2016
Soms zit je geluk maar één telefoongesprek verwijderd van je. Dat was net zo bij Dirk Brossé, toen hij op een blauwe maandag telefoont kreeg van filmcomponist John Williams. "Of hij de muziek van Star Wars wilde dirigeren? Zo'n 150 keer." En, wat doe je dan als Star Wars-fan? Dan luister je beleefd.

Toen de eerste Star Wars film uitkwam zat Dirk Brossé net op het conservatorium. En daar hoorde hij voor het eerst de naam John Williams vallen. Hij leerde er zijn filmmuziek kennen. "Ik werd helemaal weggeblazen.", aldus Dirk Brossé.

Een telefoontje uit LA

In 2009 kreeg hij een telefoontje uit LA. John Williams belde hem op. "Ik dacht, hoe kan dit nu." John wou de muziek van Star Wars in een productie gieten en de wereld rondtoeren. En hij wou Dirk als dirigent.

Dirk Brossé moest eerst nog een soort examen doen. "Dat was me op voorhand niet gezegd." Hij kreeg al het gereedschap voorhanden, maar besloot een risico te nemen. Dirk had ervaring met het dirigeren van muziek op live beelden, en wou het zonder hulpmiddelen proberen. "De eerste cue was perfect, tot op de nanoseconde. En de tweede, derde en vierde ook."

John Williams gaf hem prompt de job. En de volgende avond moest Dirk al een concert dirigeren.

Uiteindelijk dirigeerde hij 150 van de 180 concerten. "Het was heel moeilijk te organiseren, maar het was een ongelooflijk succes."

Oordeel zelf: 

 

Herbeluister het gesprek met Dirk Brossé in De Bende van Annemie:

Foto © Wikipedia