"Wil je ook iets doen? Ga dan niet naar Calais. Blijf thuis"

31 augustus 2015
“Veel mensen willen naar Calais gaan om daar vluchtelingen te helpen. Maar dat is geen goed idee”, schreef Thijs Smeyers van Caritas in een opiniestuk in De Standaard. Hij pleit voor georganiseerde hulpverlening. En heeft bedenkingen bij allerhande kleine initiatieven.

De laatste weken hoorde en las je wel vaker dat burgers zelf de handen uit de mouwen steken om de vluchtelingen in Calais te helpen (zoals Ron Reuman en Harry Demey). Ze verzamelen kleren, schoenen en dekens, en willen die zelf naar daar brengen. Calais ligt nu eenmaal niet zo ver van ons bed.

Maar Thijs Smeyers van Caritas heeft gemerkt dat hij ginder weinig kon bijdragen. Men neemt alles aan, en kijkt vervolgens pas wat er nodig is. “De rest blijft liggen, als afval”, schreef hij in een opiniestuk in De Standaard.

Hij voegt toe:

"Wil jij ook iets doen? Ga dan niet naar Calais. Blijf thuis. Stort geld aan Dokters van de Wereld of Secours Catholique, zodat zij grotere ruimtes kunnen huren. Zamel kledij in voor de asielcentra bij ons. Of voor een daklozenwerking in je buurt. Ook zij vragen om hulp en zij kunnen er veel mee doen."

 

Harry Demey, initiatiefnemer van 'Gewoon omdat het kan', is toch wat geschrokken van de oproep van Caritas. Hij reageert in Hautekiet: Waarom kunnen we niet gewoon samenwerken?.

"We moeten elke vorm van burgerinitiatief steunen, en niet afbreken" besluit hij.

Ook luisteraar Wim Govaerts heeft enkele bedenkingen. Hij stelde zijn vakantieflat ter beschikking voor de vluchtelingen, maar wacht nog steeds op antwoord van Caritas.

REAGEER

Vind jij ook dat we de hulpverlening aan de vluchtelingen in Calais beter aan professionele organisaties overlaten?

Of is er niets mis met kleine initiatieven? Misschien voel je je op die manier meer betrokken? Misschien zette je zelf ook al een actie op poten?

 

Foto © Getty Images

Radio 1 Select