Wil jij de 'Haka' dansen met je collega's?

8 december 2015
Volgens ondernemer en 'workspace'-ontwikkelaar Eduard Schaepman zou dat de productiviteit op de werkvloer wel eens ten goede kunnen komen. In de kantoren die hij ontwikkelt wil hij 'exotische filosofieën', zoals die van buitenlandse nomadenvolken, introduceren op de werkvloer. In Brussel ook?

Eduard Schaepman gaat uit van een compleet nieuwe filosofie omtrent de werkomgeving. Zo wil hij teruggaan naar de bron en de filosofie van verschillende nomadenstammen op de werkplek introduceren, zoals die van de Masai of de Maori in Nieuw-Zeeland.

Of wat dacht je van samen met je collega's de 'Haka' te dansen, de traditionele dans uit Nieuw-Zeeland ? Zoals hij demonstratief toont tijdens de opening van zijn kantoor in Den Haag:

 

Waarom zouden we de Haka samen dansen?

De ondernemer wil dat mensen gráág naar kantoor komen, als een plek waar het goed toeven is. Want mensen die ergens graag zijn, die zijn meer gemotiveerd om te werken. En mensen die beter werken, die zijn economisch meer rendabel. En daar is het uiteindelijk om te doen, volgens hem.

Hij begrijpt dat wat hij vraagt exotisch klinkt, maar hij verplicht niemand om mee te gaan in zijn filosofie. Al zegt hij zelf dat mensen hem volgen.

 

Ik verplicht niemand, maar uiteindelijk doet iedereen toch mee.

 

Binnenkort opent hij een nieuwe vestiging in Brussel, de eerste in België. Hij is ervan overtuigd dat zijn formule ook bij ons zal werken. En dat ook wij zullen vallen voor het aspect van de 'community'-vorming, net als bij de nomadenvolkeren.

 

Herbeluister het gesprek met Eduard Schaepman:

Radio 1 Select