Wildevrouw

28 november 2020
Nee wij doen geen romans, wij zijn een non-fictie programma! Ja, maar het is een historische roman. Veel van de dingen die beschreven worden, zijn echt gebeurd. Ja, dat is nog erger, dan moeten wij beginnen raden wat feit en wat fictie is. Voor je het weet, onthoud je dingen die niet echt gebeurd zijn. Dat heb je met films ook. Daar beginnen we niet aan.

Maar er is een blog bij, een website waar je precies kan volgen hoe de roman tot stand is gekomen! Wat de inspiratiebronnen waren, wat de historische achtergrond is, welke personages echt zijn en welke niet, welke gebeurtenissen waar zijn en welke verzonnen.

Ok, dat is iets anders. En waar vind ik die blog? Op wildevrouw.be Zo heet ook de nieuwe roman van Jeroen Olyslaegers: Wildevrouw. De blog heeft hij gemaakt met zijn compagnion de route Stef Franck. Die twee zijn totaal zot van Antwerpen in de 16de eeuw.

Heb je het wapenschild van de stad al eens bekeken? Daar staan aan weerszijden een soort barbaarse Adam en Eva op, elk met een knots. Wel, ze hebben uitgezocht wat die daar staan te doen. Waarom die 'wildeman' ook op schilderijen van Bruegel opduikt en wie de 'wildevrouw' was die samen met haar kind door zeevaarders naar Antwerpen is ontvoerd nadat ze haar man hadden vermoord. Waarom Antwerpen ten tijde van de godsdienstoorlogen volgens een Spaanse soldaat zeventien verschillende religies had en vierennegentig sekten telde, waar de Beeldenstorm plots vandaan kwam en hoe café Den Engel ooit een illegale gevangenis was van sadistische gek die zelf op het schavot is geëindigd. Ok, ok. Het is goed. Zeg tegen Stef Franck dat hij afkomt.

Beluister het volledige gesprek :