Wildgroei aan halalcertificaten? "Er is geen wettelijk kader"

12 februari 2019
© Belga
De Moslimexecutieve in ons land wil dat er méér controle komt op halalcertificaten, de labels die aangeven dat vlees volgens de islamitische regels geslacht is. "Momenteel is er geen wettelijk kader ", zegt ondervoorzitter Bayram Saatci in 'De Ochtend'.

Een sticker met "halal" op een pak vlees in de winkel. Zo weten klanten vandaag de dag of iets halal is of niet. Maar de ene sticker is de andere niet, want er bestaat een waaier aan halalcertificaten. In Nederland roept de Koepelorganisatie Contactorgaan Moslims en Overheid op tot meer duidelijkheid. En ook bij ons zijn er veel verschillen tussen de keurmerken, zo blijkt uit een rondvraag van 'De Ochtend'. "Het is niet duidelijk wat er precies gecertificeerd werd en hoe dat gebeurde", zegt Rachid Lamrabat van etnomarketingbureau Tiqah. "Er is geen duidelijke richtlijn. We weten gewoon dat er op het einde van de rit een certificaat is waarop staat dat men het product kan verkopen aan moslims. Klanten leggen vandaag dus hun vertrouwen bij de winkelier of de slager zelf."

"Het is ook niet altijd duidelijk welke criteria gebruikt zijn om een certificaat uit te reiken", vult Koen De Praetere van Halal Balancing aan. De Praetere begeleidt bedrijven die in de halalmarkt willen stappen. "In België of Europa is het uitreiken van certificaten niet wettelijk geregeld. Dat is anders in andere landen. In Maleisië heeft men bijvoorbeeld een departement halal, en ook in Dubai heeft men onlangs een wetgeving uitgevaardigd."

Het moet anders, vindt de Belgische Moslimexecutieve. De organisatie pleit voor een betere controle op die keurmerken. "We zijn voorstander om de uitreiking van die certificaten te centraliseren, zodat er controle en transparantie is. Nu is er geen wettelijk kader en zijn er veel privébedrijven actief, zonder dat er controle is. We kunnen evolueren naar een keurmerk zoals het biocertificaat, maar daarvoor is wel een wettelijk kader nodig." De Moslimexecutieve wil die controle ook zelf uitvoeren.

We kunnen evolueren naar een keurmerk zoals het biocertificaat, maar daarvoor is wel een wettelijk kader nodig

Een algemeen halalcertificaat is evenwel geen evidentie, zegt De Praetere. "Omdat er geen uniform idee bestaat over wat halal precies is. Dus een gemeenschappelijke norm is moeilijk."

Beluister het gesprek in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'