Will Tura’s ‘Mooi, het leven is mooi’ is eigenlijk een cover

18 maart 2018
Wandelende muziekencyclopedie Jan Delvaux wandelt wel vaker met een straf verhaal de studio binnen en ook deze is weer een pareltje. Hij vertelt hoe ‘Mooi, het leven is mooi’, een van Will Tura’s grootste hits, eigenlijk een cover is.

We vertrekken in België bij Antonio en Fernando Lamerinas, twee broers van Portugese afkomst die in de jaren zestig furore maakten met ‘Move’ van Jess & James.

Begin jaren zeventig houdt hun succes echter op en Antonio gaat aan de slag als producer. In 1972 krijgt hij werk aangeboden in Madrid bij de man die verantwoordelijk was voor de wereldhit ‘Black is Black’.

In Madrid leert Antonio Tony Ronald kennen, die aan het werken was met de Spaanse groep Los Diablos. Antonio wilde laten horen waar hij in Brussel mee bezig was geweest en vroeg aan een contact in Brussel om zijn oude platen van Jess & James op te sturen. Er werd echter een vergissing gemaakt en de platen van Ramon Bonafon werden opgestuurd. Dat was een ‘exotisch product’ uit de stal van Jean Kluger,Kde man die onder meer Will Tura en Marva groot maakte.

Tony Ronald krijgt dus de verkeerde banden aan, maar na een aantal keer luisteren vind hij de muziek toch goed genoeg. Hij vond er het nummer ‘Un rayo de sol’ van Ramon Bonafon dat een cover was van de Franse artieste Sheila. Zij is samen met Johnny Hallyday de grootste ster uit de jaren zestig en zeventig.

Tony Ronald vond het een geweldig nummer en neemt het op met zijn groep Los Diablos. Dat werd, met 450.000 verkochte singles, dé zomerhit in Spanje in het jaar 1970.

Tony Ronald had echter niets laten weten aan Jean Kluger, de eigenaar van het liedje. De twee producers komen met elkaar in contact wanneer Kluger op de hoogte wordt gebracht door een kennis uit Spanje. Tony Ronald bleek een uitgeweken Nederlander die kon zingen en hij nam samen met Kluger een nummer op. Dat nummer, ‘Help’, begint vanaf seconde 46 wel héél bekend in de oren te klinken.

De tekst van het nummer werd geschreven door Nelly Bijl, de vaste tekstschrijver van Will Tura. En vele jaren later komt zij op het idee om een Nederlandse tekst op de muziek te schrijven. Dat nummer werd de eerste nummer 1 hit van ‘Tien om te zien’ en werd een van de allergrootste hitsvan Will Tura, ‘Het leven is mooi’.

Lees ook

Radio 1 Select