"Ze hebben mijn vrijheid gestolen, niet gewoon een voorwerp"

10 juni 2020
William Boeva
Comedian William Boeva had nog maar een week een elektrische aandrijving voor zijn rolstoel gekocht, toen die gestolen werd. Lange tijd durfde hij zijn rolstoel niet te veel te gebruiken of te tonen, en net nu hij zich daarmee min of meer verzoend had, werd zijn mobiliteit hem alweer afgenomen.

"De meeste mensen weten wel dat ik mijn beperking heb, maar heel weinig mensen weten dat ik een rolstoel heb voor lange afstanden", vertelt comedian William Boeva in 'Byloo'. "Ik stak dat altijd een beetje weg, vond dat heel confronterend. Het maakt het niet gemakkelijker als je daarmee aankomt." Bovendien is ons land ook niet echt gemaakt op rondrijden met een rolstoel, vanwege schepe stoepen, hoge randen, ... "En er kleeft ook een sociaal stigma aan. Het maakt een gesprek niet gemakkelijker, mensen houden iets meer afstand." En dus koos Boeva ervoor om de rolstoel weg te steken, hem in de auto te laten liggen. "Ik kon die ook niet zelf duwen, dus iemand moest mij altijd voortduwen". 

Gaandeweg kwam het besef dat hij de rolstoel maar beter kon gebruiken: "Met ouder te worden besefte ik dat ik hetgeen wat voor mij een probleem is, in stand hou door dit te doen. Ik moet er meer voor uitkomen en dat laten zien, dat dat bij mij hoort." Vorige week zette hij dan nog een extra stap, door een elektrische aandrijving te kopen voor die rolstoel. Dat is een soort voorwiel met een motor, om aan je rolstoel te monteren. "In het begin reed ik er alleen 's nachts mee rond, omdat ik het nog steeds confronterend vond", zegt Boeva. "Maar het voelde als zo'n bevrijding om ermee te rijden!" 

Het voelde als een stuk herwonnen vrijheid om weer mobiel te zijn.

Maar... afgelopen zondagnacht werd er ingebroken in het appartementsgebouw waar Boeva woont. De dieven gingen door alle kelders en namen ook de aandrijving van Boeva mee. "Ik heb het bericht gepost op sociale media, omdat het me raakt. Het voelde aan als 'dit is niet iemand die inbreekt en iets steelt, maar dit is iemand die mijn vrijheid wegneemt', en bovendien iemand die het beseft, want het stond bij de rolstoel. Je kon dus zien waarvoor het diende." 

Ik maak dit nu mee, en kan het vertellen, ik heb ook nog een redelijk goede job om de verliezen te kunnen opvangen. Maar zoveel mensen kunnen dit niet, en dat breekt mijn hart. 

William Boeva doet graag een oproep: "Ga niet iedereen uit zijn rolstoel sleuren die zo'n ding heeft, maar als je zoiets tegenkomt op tweedehandssites bijvoorbeeld, laat het me zeker weten."

Hieronder zie je een foto van de gestolen aandrijving:

Dit is de StreetJet van William Boeva
Dit is de StreetJet van William Boeva

Lees ook: