Willy is 76 en werkt nog steeds: “Als mijn job wegvalt ben ik alleen nog maar ‘die man die ooit wiskunde gaf”

14 februari 2020
©Radio 1
65 en op pensioen. Dat is niet voor iedereen het ideale parcours. Zo zijn er niet alleen Amerikanen die pas president worden na hun 70ste, ook hier in België werken zeker 3000 mensen door na hun pensioenleeftijd. Vitale 70-plussers die branden van ambitie, en daar is Willy Goossens (76) één van.

Willy Goossens is de oudste leraar van het land en geeft wiskunde aan de humaniora. “De fysieke en mentale paraatheid zou de parameter moeten zijn. Leeftijd zou geen rol mogen spelen”, vertelt hij in 'Achter de Feiten'.

Toen Willy 65 werd, was er al een nieuw schooljaar begonnen. Daardoor kon hij nog aan een nieuw werkjaar starten. Op het moment dat hij moest stoppen, veranderde de wetgeving. “Ik had er mij wel al bij neergelegd. De wet is de wet. Ik dacht wel aan terugkomen wanneer de regelgeving zou veranderen, maar dat zou moeilijker geweest zijn.”

Willy is dus blijven doorwerken en denkt nog niet aan stoppen. “Ik heb op dit ogenblik nog heel veel contact met de jeugd. Dat is toch vrij belangrijk". Hij is fier als hij zijn oud-leerlingen het goed ziet doen aan de universiteit of de hogeschool. “Daar haal ik veel voldoening uit.”

De energie die je uitstraalt is het enige wat telt

Een leerkracht van 76 jaar hebben, daar kan niet iedereen over meespreken. Maar hoe vinden de leerlingen dat? “Leerlingen zijn daar eigenlijk niet mee bezig. Vanaf een zekere leeftijd zit iedereen in dezelfde ouderdomscategorie. Zij maken eigenlijk geen onderscheid tussen 50+, 60+ enzovoort. De energie die je uitstraalt is het enige wat telt voor de hen”, benadrukt hij.

Je job is vaak iets waar je identiteit aan vasthangt. Dat is ook voor Willy het geval. Als mijn werk wegvalt ben ik alleen nog maar ‘die man die ooit wiskunde gaf’. Maar daar mag je niet te veel over nadenken. Soms sta ik voor de klas en denk ik: “hoe oud ben ik?” en “is dat nog normaal?”, maar dan vergeet ik dat weer snel.

Kinderen en kleinkinderen spelen ook een grote rol in het al dan niet doorwerken na de pensioenleeftijd. Willy heeft zelf geen kinderen of kleinkinderen. “Ik kan dus gewoon doorwerken. Maar ik heb zeer veel leerlingen. Als ik die moet samentellen van die 56 jaar dat ik lesgeef, dan kom ik ook wel aan een paar duizend.”

Herbeluister hieronder 'Achter de Feiten' over actieve 70-plussers:

Lees ook: