Wim Opbrouck en Michèle Cuvelier over 'Max, Mischa & het Tet-offensief'

9 augustus 2020
In ‘Zomerhuis met boeken’ ontvangt Lieven Van Gils elke zondag twee gasten die van gedachten wisselen over één boek. Deze week: 'Max, Mischa & het Tet-offensief' van Johan Harstad, met Wim Opbrouck en Michèle Cuvelier.

Dit boek gaat over een Noors toneelregisseur die als kind naar New York emigreert, en moeite heeft om zijn jeugd in Stavanger te vergeten. Maar in New York ontdekt hij dat iedereen daar eigenlijk ontheemd is. Hij vindt er aansluiting bij o.a. de uit Canada ingeweken kunstenaars Mischa en zijn oom Owen, Vietnamveteraan.

'Max, Mischa & het Tet-offensief' verscheen drie jaar geleden in het Nederlands, maar het blijft verkopen en steeds meer lezers bekoren. De personages zijn geen helden en ze maken niet echt wereldschokkende dingen mee. Toch leest het boek toch als een trein, meer dan 1200 bladzijden lang, ondanks de eindeloze uitweidingen en zinnen die soms meer dan een bladzijde beslaan. Je blijft gewoon lezen.

Wim Opbrouck, fan van het eerste uur, las het naar aanleiding van 'Zomerhuis met boeken' voor de tweede keer. ”Het is alsof het over mij gaat, zoveel herkenning heb ik zelden meegemaakt in een boek”

Michèle Cuvelier was tijdens het Tet-offensief nog niet geboren; de geschiedenis die op de achtergrond passeert was haar grotendeels vreemd. Toch liet ze zich meeslepen. “De personages zijn zo levensecht. Je leert ze door en door kennen omdat de auteur zoveel tijd aan hen besteedt. Dat is het voordeel van dikke boeken”.

Herbeluister deze uitzending:

Lees ook: