Alt-J - Relaxer

12 juni 2017
Na twee succesvolle albums en optredens in steeds grotere zalen was het afwachten welke richting het Britse bekroonde trio Alt-J nu zou uitgaan. In het verleden hoorden we al een eigenzinnige mix van electronica, hip hop beats, folk pop en steeds die nasale stem van Joe Newman. Nu eens zwoel en mysterieus, dan weer speels en dansbaar. Of het spectrum van Alt-J nog rekbaarder is, testen ze uit op de nieuwe plaat 'Relaxer'.

De opener 3WW is een teder duet met zangeres Ellie Rowsell van Wolf Alice, waarin Alt-J weg wil van de platitudes (3WW = three worn words (drie versleten woorden) = I Love You). Tweede single In cold blood vertelt het verhaal van een zwembadfeestje dat fout afloopt: “My pool, summer, summer, pool, summer vibes killed in cold blood”. Wat hebben die koele Britten trouwens met zwembadfeestjes? Vast te veel naar Amerikaanse series gekeken. Ze hebben er zelfs een echte groep cheerleaders bijgehaald om één keer “wow” te roepen in het nummer. Naar het eind toe barst In cold blood helemaal open met een combinatie van échte blazers en nerveuze casio-riedels.

8 songs goed voor net geen 39 minuten muziek is zeker niet overdreven. Maar de nummers zitten wel tjokvol ideeën. Vooral muzikaal gaan ze alle kanten op. Van een cover van de traditional “House of the Rising Sun” die afdrijft in een eigen interpretatie naar een eerder mysterieus nummer (“Adeline”) gebaseerd op een Hans Zimmer melodie uit de soundtrack van The Thin Red Line, tot een poging tot garage rock (“Hit me like that snare”). Een aantal toonaangevende muziekblogs en kranten zien deze drang naar experiment en het gebrek aan eenduidigheid als problematisch. Een concept album is het dan ook niet. Er schuilt geen duidelijk verhaal of boodschap achter de verzameling nummers.
De titel 'Relaxer' is vooral van toepassing op deel twee van het album. Vooral Last year is een prachtig ingetogen duet met zangeres Marika Hackman, waarin het relaas van een relatie over de tijdspanne van 1 jaar verteld wordt. Voor afsluiter Pleader halen ze tenslotte alles uit de kast. Met het London Metropolitan Orchestra trokken ze naar Abbey Road en in de kathedraal van Cambridgeshire maakten ze opnames met het plaatselijke jongenskoor om zo een majestueus punt achter de plaat te zetten.

Variatie troef dus op 'Relaxer'. De zoektocht van Alt-J is nog niet afgelopen. De moeilijke derde is vooral intrigerend en ambitieus en wij zijn er van overtuigd dat een aantal nummers de zomer van 2017 zullen overleven of tenminste uw soundtrack van deze zomer mee zullen bepalen.