alt-J - The dream

28 februari 2022
Druk alt en J in op het toetsenbord van een Applecomputer en er verschijnt een Δ op het scherm. De Griekse letter delta. In de wiskunde wordt het teken gebruikt voor veranderingen in de helling van een lijn. Die van de Britse band alt-J ging pijlsnel de lucht in en zit momenteel ergens hoog in de wolken, in een elektronische indierockwereld met als naam ‘The dream’.

12 nummers. Een kleine 50 minuten. ‘The dream’ is ondertussen al het vierde album van alt-J, de driekoppige band uit Leeds. Tien jaar geleden gooiden de heren onmiddellijk hoge ogen met hun debuutalbum ‘An awesome wave’, waar ook megahit 'Breezeblocks' op staat. Daarna kwamen er nog twee zo’n golven: ‘This is all yours’ (2014) en ‘Relaxer’ (2017). De ene al geweldiger en elektronischer dan de andere. Nog eens vijf jaar en een bezinning later is nu ook de nieuwste komen opdagen.

‘The dream’ is een heus luisteravontuur, vol met interessante teksten en onderwerpen. Openingsnummer 'Bane', hekelt al meteen een heuse Coca-Colaverslaving: “I sold my soul for a sip at school.” Vervolgens steekt 'Hard drive Gold' de draak met de digitale goudkoorts en de bitcoindelvers van deze tijd. Typisch iets voor een groep vernoemd naar een toetsencombinatie. Er hangt ook wel een donkere wolk boven het album met nummers als de moordballade 'Happier when you’re gone' en het intense 'Get better', dat gaat over het zien wegkwijnen van een geliefde in coronatijden. Het is een van hun meest emotionele nummers tot nu toe.

Al bij al zijn zanger-gitarist Joe Newman en zijn vrienden dicht bij zichzelf gebleven. Het album bevat alles waar alt-J voor staat: hypnotiserende pop, bizarre rock en koppige elektronica. De enige vraag die nog rest is of de plaat ook echt groot zal worden. Het zijn enorm snuggere nummers, maar blijven ze ook hangen?