Anderson .Paak - Oxnard

10 december 2018
Anderson .Paak reist met zijn albumtitels de hele Californische kustlijn af. Zijn eerste plaat heette 'Venice' (naar Venice Beach, een van de populairste stranden in Californië), de tweede 'Malibu' (hele chique kuststad, vol celebrityvolk) en nu dus 'Oxnard', de ietwat slaperige stad waar A.P oorspronkelijk vandaan komt. Van dit album, zo vertelt hij, droomt hij al sinds hij in Oxnard op high school zat.

Vóór Anderson .Paak de hele wereld inpakte met zijn snelle rhymes en organische beats, kende de wereld het stadje al van Madlib, een bekende rapper en producer, die begin jaren 2000 samenwerkte met J Dilla en MF Doom. Oxnard is een stad ter grootte van Luik, maar ligt niet aan de Maas, maar aan de Stille Oceaan. Je kan er het hele jaar door surfen, bootje varen en elke zondag naar de gereputeerde Farmers Market.

Genoeg toeristische info, let's talk music.

Oxnard is de derde van A.P en de eerste onder het label van Dr. Dre, Aftermath Entertainment. Dre is een notoir perfectionist, en dat heeft hij doorgedreven met dit album, hij was niet alleen platenbaas, maar ook producer en hij rapt zelf ook mee op het nummer Mansa Musa. Maar ondanks de gigantische invloed van Dre, is dit wél de plaat van Anderson .Paak.

Hij vertelde me: "You do you, A.P!". Dat vinden we allemaal het belangrijkste, jezelf zijn, niets doen wat je niet wil. Het commerciële is ook van minder belang.

Dre is niet de enige featuring van formaat, enkele andere namen: Q-Tip, Snoop Dogg, Kendrick Lamar, Pusha T en BJ The Chicago Kid. Met dit soort ego's samen in de studio zou je kunnen verwachten dat er vurige discussies ontstaan in de studio, maar dat gebeurde niet, volgens Anderson .Paak.

 Samen haalden non-stop oude LP's boven, die we opknipten in samples. Zalig om hen samen bezig te zien. En wanneer hij ging rappen, liet Q-tip zich gewoon coachen door Dr. Dre. 

Op het podium wordt Anderson ondersteund door de band The Free Nationals, terwijl hij zelf plaatsneemt achter het drumstel. Die funky livesound, lekker aangedikt met samples, maakt van dit album opnieuw een pareltje. Muzikaal gaat het album ook verschillende kanten uit, in het nummer 6 summers hoor je de invloed van White Rabbit van Jefferson Airplane, The Chase (met Khadja Bonet) zit vol met zweverige fluitjes en rinkelende belletjes, en het nummer Left to right had ook in Jamaïca opgenomen kunnen zijn, Anderson zingt zelfs in het Patois.

Oxnard verdient perfect een plaatsje naast Anderson .Paak's eerdere meesterwerk 'Malibu'. Hiphop leeft.