Arcade Fire - WE

9 mei 2022
‘WE missed you’, was de boodschap die Arcade Fire begin maart tot bij hun fans bracht met een ansichtkaartje. Nu, twee maanden later, is er het nieuwe album ‘WE’. In productie van (Radiohead-producer) Nigel Godrich, samen met bandleden Win Butler en Régine Chassagne.

Het zesde studioalbum van Arcade Fire zat er al een tijdje aan te komen: de plaat werd opgenomen aan het begin van de pandemie in El Paso, Mount Desert en New Orleans. ‘Ik heb tijdens de pandemie genoeg materiaal geschreven voor twee of drie Arcade Fire-albums’, vertelde Win Butler in 2021. Toch is ‘WE’ het kortste album dat de band ooit uitbracht, het telt zeven nummers en is amper 40 minuten lang.

Arcade Fire is vroeg beginnen te teasen naar het nieuwe album. Een aantal fans ontving onverwacht een ansichtkaart met daarop de tekst ‘WE missed you’ en drie notenbalken aan bladmuziek uit het nieuwe album. Op 14 maart deelde de band vervolgens zelf een foto van de ansichtkaart op hun Instagram met de tekst: “Our new song The Lightning I, II comes out on Thursday 2PM ET/11AM PT. Here are the chords to make it a little easier to play. WE really missed you AF”. 

‘WE’ is het laatste album waar Will Butler aan meewerkte. Will, de broer van Win Butler en de multi-instrumentalist van de band, verliet de band nadat het nieuwe album klaar was, eind vorig jaar. ‘Er was geen acute reden, behalve dat ik veranderd ben – en de band is veranderd in de afgelopen twintig jaar. Tijd voor nieuwe dingen’, deelde Will op Twitter.

Het album heeft veel invloeden gekregen van de pandemie en het presidentschap van Trump. “Het waren behoorlijk turbulente tijden in de VS. Je werd wakker en je had geen idee wat er ging gebeuren”, zegt Régine Chassagne. De band begon te werken aan een plaat waarvan ze hoopten dat die deze onrust zou weerspiegelen: nummers als het langzame, stroperige End of the empire I-IV gaan over het verval van de westerse macht, met verwijzingen naar het vernietigende effect van televisie. Arcade Fire beschrijft de plaat als volgt: “Het gaat zowel over de krachten die ons dreigen weg te trekken van de mensen van wie we houden, als over de dringende noodzaak om die krachten te overwinnen."

Het album is opgesplitst in twee delen. De ene kant heet ‘I’ en gaat over het omgaan met de angst en eenzaamheid in isolatie. De andere kant ‘WE’ drukt de vreugde en kracht uit van het leven na de lockdown.