Bart Peeters - De kat zat op de krant

4 oktober 2021
Bart Peeters snijdt met de titel van zijn nieuwe album een alledaags probleem aan. Geef toe, ook jij hebt het wel eens meegemaakt dat de kat op je krant, tijdschrift, brei- of ander huiswerk komt zitten.

Alsof net dàt de enige plek in huis kan zijn waar het op dat moment fijn vertoeven is. Vreemde beesten, onze harige huisvrienden. En Bart zou Peeters niet zijn als hij daar geen overheersende gedachte bij heeft, namelijk dat de kat met die actie misschien wel wil zeggen “Lees dat toch allemaal niet, die rotzooi over de staat van de wereld!”.

Het is maar een van de vele ogenschijnlijk banale dingen die Bart Peeters dagelijks worden aangereikt en die hem terstond inspireren om er liedjes over te schrijven. Dat is ook wel de kracht van zijn werk, het is allemaal zodanig herkenbaar dat iedereen zich er wel iets bij kan voorstellen. Hij is natuurlijk ook die eeuwig sympathieke glimlach-met-een-man-errond die zowel op plaat als op het podium perfect die glimlach weet over te brengen op zijn publiek, zonder daarbij in gemakkelijke kolder te vervallen.

Bart en zijn Ideale Mannen hebben veel tijd gehad om dit nieuwe album te maken, want ze hadden niks beters te doen tijdens die lange pandemie. Dus staan er maar liefst zestien nummers op ‘De Kat’. Daar zijn naar goede gewoonte een paar covers bij, want dat doet Bart graag, zo heeft hij muziek van Axelle Red (Dat komt door jou), Zaz (Het grote geheel), Randy Newman (In een droom vannacht) en Jeanette (Je nam je jas) op zijn eigenwijze manier geïnterpreteerd. De overige twaalf songs zijn die dagelijkse observaties die zijn liedjes van tekst voorzien, en die krijgen op hun beurt de muziek die er het beste bij past. Warme bossa nova, een Afrikaans klinkende set conga’s of regelrechte country. Dat laatste gaat over dat nummer van Randy Newman dat Bart coverde, hij doet dat in een duet met de Nederlandse countrystem Ilse DeLange. Waarvoor dank, Ilse, want in de demo zong hij zelf de tweede stem en dat klonk naar eigen zeggen alsof hij een duet zong met Yvonne (of Yvette, dat kan ook).