Big Thief - Dragon new warm mountain I believe in you

14 februari 2022
Dragon new warm mountain I believe in you. Misschien moet je de titel van de nieuwe Big Thief 2 keer lezen? Misschien moet je halverwege zelfs even naar adem happen? Dat is met dit album ook een beetje het geval. Want het is lang, en er gebeurt véél.

Wie Big Thief al een beetje kent, zal dat niet verbazen. De 4-koppige band is namelijk een erg productieve bende.

Zo brachten ze in 2019 ineens twéé platen uit – die zomaar allebei de eindejaarslijstjes domineerden. En terecht: 'U.F.O.F'. en 'Two hands' vormden een briljant tweeluik. Maar op lauweren werd er niet gerust. Ook al hadden, amper een jaar eerder, 3 van de 4 (!) bandleden nog een solo-album gemaakt, zowel gitarist Buck Meeck, drummer James Krivchenia als zangeres Adrianne Lenker zouden een jaar later, alledrie (!), elk nog een soloalbum uitbrengen. In Lenkers geval zelfs een dubbelaar.

Om maar te zeggen: stilzitten kunnen ze niet goed…

En nu krijgen we maar liefst 20 songs, die het hele Big Thief-palet bestrijken. Je krijgt dus met country flirtende, melancholische luisterliedjes – inclusief twangy gitaarpartijen – gedomineerd door die typische, kwetsbare stem van Adrianne Lenker.

Al wordt er ook wat geëxperimenteerd: het drieluik Heavy bend, Flower of blood en Blurred view doet bijvoorbeeld meer aan triphop dan aan folk denken (Lenker kan haar stem even mooi laten kraken als Beth Gibbons van Portishead). En voor het eerst wordt er met een drumcomputer gespeeld (op Wake me up to drive) en met, euh, ijspegels (op de titeltrack).

Misschien geen toeval: in de gespecialiseerde pers wordt al gestrooid met vergelijkingen naar de Witte van The Beatles.

Tegelijkertijd, en dat is een opvallend contrast, duiken ze nóg dieper in het country-bad: luister maar naar Red moon en Spud infinity, waar niet alleen de traditionele fiddle wordt bovengehaald, maar zowaar ook de mondharp, wat op papier toch altijd een beetje cartoonesk aandoet – je ziet de klapdeuren van de saloon nét niet openklappen. Maar: ze komen ermee weg.

Het is een kaleidoscopische trip, die misschien nog het best tot zijn recht zal komen op vinyl, dan kan je de vier kantjes savoureren, als een viergangenmenu. Laat het smaken.