Bob Dylan - Rough and rowdy ways

22 juni 2020
Vrijdag 19 juni 2020 staat in veel Bobcats hun geheugen gegrift. De fans van Bob Dylan kunnen namelijk na acht jaar wachten eindelijk van een nieuw album genieten met éigen materiaal. ‘Rough and rowdy ways’ bevat tien liedjes, goed voor zeventig minuten muziek.

Bob Dylan heeft geen introductie nodig. Met zijn 79 lentes staat hij maar liefst al zes decennia op de planken. Songs als Blowin’ in the wind, Like a rolling stone en Hurricane zijn maar een greep uit zijn indrukwekkende muziekcarrière. In 2016 kreeg hij ook niet voor niets de Nobelprijs voor Literatuur toegekend voor het creëren van nieuwe poëtische expressies binnen de traditie van het Amerikaanse lied.

‘Rough and rowdy ways’ is het 39ste studioalbum van de Amerikaanse singer-songwriter. Het is het eerste album met originele nummers van Dylan sinds zijn album ‘Tempest’ uit 2012. De albumtitel echoot My rough and rowdy ways, een nummer uit de jaren twintig van de countrymuziekvoorvader Jimmie Rodgers. Onder andere Fiona Apple en Blake Mills werkten mee aan de plaat.

Het eerste liedje I contain multitudes ontleent zijn titel van dichter Walt Whitman. “Ik ben iedereen”, zingt Dylan. “I'm just like Anne Frank, like Indiana Jones/ And them British bad boys, The Rolling Stones.” Een Bob Dylan met veel verschillende kenmerken en gezichten dus.

Het centrale thema van het album is de dood. Sinds zijn dertigste album 'Time out of mind' van 1997 is de dood de belangrijkste zorg van Dylan geweest, in zoverre dat sommigen het een persoonlijke obsessie vonden. Wat het natuurlijk alleen maar heeft verergerd.

Het album wordt dan ook afgesloten met Murder most foul, een nummer van 17 minuten over de moord op John F. Kennedy, waarmee hij voor het eerst de top van Billboard's rockcharts bereikte. “Then they blew off his head while he was still in the car / Shot down like a dog in broad daylight.”