Bon Iver - I,I

2 september 2019
Misschien heb je ook een favoriet leesteken. Voor Justin Vernon, CEO van Bon Iver, is het de komma. Dat sierlijke krulletje kwam tot nu toe piepen op alle drie zijn albumtitels. Bij de vierde kon hij het ook niet laten. Zoek de komma in ‘I,I’. Maar zak vooral heerlijk weg in Bon Ivers weelderige klanktapijt.

In den beginne was er ‘For Emma, Forever ago’. De akoestische plaat van Bon Iver die smaakte naar zelfgejaagd hertenvlees. Omdat Justin Vernon dat at in de blokhut waar zijn debuut ontstond. Prooidieren reageerden opgelucht toen hij voor opvolgers ‘Bon Iver, Bon Iver’ en ’22, A Million’ zijn geweer inwisselde voor autotune en elektronica. Een metamorfose die glorieuze lagen en harmonieën legde over Justins pure melodielijnen.

Op ‘I,I’ lijkt hij het evenwicht tussen kampvuur en avantgarde te hebben gevonden. De eenzaat omringt zich met vrienden als James Blake, The National en Bruce Hornsby. Iets zegt ons dat Brian Wilson er ook graag bij was geweest, toen hij nog helder dacht. Dezelfde lust om te experimenteren en zo een van zichzelf al prima song op te tuigen tot een goddelijke waterval van geluiden.

Als we nog vertellen dat de track Sh’Diah staat voor Shittiest day in American history, mag je verder raden naar de betekenis van titels als Naeem, RABi en iMi. Of zoek liever naar het antwoord op onze wedstrijdvraag. Daarmee kan je ‘I,I’ winnen. Een album dat geen komma is, maar een uitroepteken. Drie zelfs. Op een rijtje!!!