Bruce Springsteen - Western Stars

17 juni 2019
We kennen Bruce Springsteen. Van bezielde heartland rock, of van ingetogen, uitgeklede songs. Toch weet hij ons nog steeds te verrassen met zijn nieuwe album.

We dáchten dat we Bruce Springsteen kenden, liever. Want op zijn 69ste verrast hij met ‘Western stars’. Een album met rijk georkestreerde folk-pop, met strijkers, zachte hoorns en een beetje pedal steel. Burt Bacharach in jeans.

Springsteen haalde inspiratie uit de muziek van zijn jeugd, zonnige west coast songs van Glen Campbell en Harry Nilsson, of van The Righteous Brothers. Zonnig Californië tout court speelt een hoofdrol op het album. Springsteen kruipt in de huid van een reeks personages, western stars, die hun geluk gingen zoeken in de golden state, maar voor wie het avontuur een donkere draai nam. Een ex-verslaafde stuntman op de sukkel in ‘Drive fast (the stuntman)’ “I got two pins in my ankle and a busted collarbone/A steel rod in my leg, but it walks me home.” Of een aan lager wal geraakt acteur in het titelnummer die aan de toog altijd maar hetzelfde verhaal vertelt over die keer dat hij door John Wayne werd neergeschoten in een film. De western stars zijn stuk voor stuk faded stars.

Springsteen heeft er net een lange reeks soloconcerten op Broadway op zitten. Mocht hij het ooit van plan zijn: uit dit album is een musical te puren. Maar voorlopig lijkt-ie het niet van plan, want Springsteen heeft aangekondigd dat hij komende herfst weer de studio in gaat voor een nieuw album met de E Street Band.