Calexico - The thread that keeps us

5 februari 2018
Bijna dertig jaar samenwerking, hebben Joey Burns en John Convertino van Calexico achter de rug. Maar wat is dan ‘the thread that keeps them together’, ook na dit 9de album?

Het belangrijkste vinden Joey Burns en John Convertino, de kern van Calexico, vooral om te blijven experimenteren, niet te blijven hangen. Als ze dat hadden gewild, hadden ze voor altijd die bekende desert-Americana-band kunnen zijn. Maar dat willen ze dus net niet.

Als je hun naam tot diep in de vezels analyseert, zie je dat die een perfecte blend is van Californië en Mexico. Dat John Convertino en Joey Burns enorm verknocht zijn aan de Texmex en cumbia, hebben ze nooit verstopt. Maar op ‘The thread that keeps us’ vind je daarnaast ook weer andere genres: walsjes, jazz en pure, knallende rockmuziek.

Er is geen juiste manier om 30 jaar lang samen te werken, maar we proberen gewoon altijd dieper te graven, in de muziek en in onze ziel. Wanneer iets opkomt dat we al hebben gedaan, proberen we dat toch weer anders te doen.

Ook thematisch gaat deze plaat veel kanten uit. Expliciet politiek wordt het niet, maar het nieuwe, negende album van Calexico zit wel vol verwijzingen naar vluchtelingenproblematiek en de grenzen in de VS.

Dit album werd opgenomen in Californië, in een studio die The Phantom Ship wordt genoemd, een studio gebouwd door een wiskundige, met oude materialen van schepen, beton, een toren, een atoomkelder én grote ramen. En dat heeft ook een effect op de sfeer in het album. De band uit Tucson, Arizona, heeft een traditie op dat vlak: het vorige album werd opgenomen in Mexico-stad, dat daarvoor in New Orleans. Beluister al deze albums en je gaat op wereldreis, te beginnen met ons heerlijke album van de week, natuurlijk.

Herbeluister hier het gesprek dat Korneel De Clercq had in Wonderland met Joey Burns en John Convertino :