Celeste - Not your muse

1 februari 2021
Je moet het maar meemaken: overal word je getipt als de artieste van wat uiteindelijk een muzikaal rampjaar zou worden. Celeste kent het maar al te goed. Van BBC tot MTV, iedereen verwachtte snel veel straffe muziek van deze Brits-Jamaicaanse zangeres. Met ‘Not your muse’ verschijnt Celestes langverwachte debuut als een krachtige plaat vol frisse soul die zich nestelt tussen Amy Winehouse en Adele.

Twee jaar geleden was daar opeens de bloedmooie single 'Strange', waarmee Celeste Waite de hele muziekwereld wist in te pakken. Bij BBC noemden ze haar ‘The sound of 2020’, en ook op de BRIT-awards kon ze pronken met de prijs voor ‘Rising star’. Ondertussen dook haar muziek nog op in de nieuwste Pixar-film ‘Soul’, en ook op Netflix werden haar frivole liedjes gesmaakt.

Alsof die druk helemaal niets voorstelde, liet Waite haar debuutalbum nog even rijpen. Ondertussen bleef ze wel singles lossen, maar ondanks de lof voor die nummers, staan ze niet eens allemaal op deze plaat. ‘Not your muse’ is een statement van een zelfbewuste artieste die resoluut gaat voor de muziek die zij wil maken. 'Stop this flame’, een van die ver-vooruitgeschoven singles die het album wél heeft gehaald, klinkt als de spreekwoordelijke vuist op de tafel om dat punt van extra power te voorzien.

Met opener 'Ideal woman' zetelt Celeste je neer in herinneringen aan de grote stemmen van weleer. Billie Holiday en Ella Fitzgerald zijn niet toevallig haar jeugdidolen. In die setting weet 'Strange' na twee jaar nog even goed wat inpakken betekent. 'Tonight tonight' en 'Something I don’t know 'zijn op hun beurt glorieuze songs vol positive energy waar Michael Kiwanuka nooit veraf klinkt.

De nieuwste single 'Love is back' gaat daarin nog een stapje verder, en is een geruststellende herinnering dat op dansen nog geen verbod bestaat. Dat de zangeres veel kracht uit deze nummers weet te halen verbaast allerminst.

Van verleidelijke nachtegalenzang (A kiss) swingt Celeste zorgeloos naar imponerende hedendaagse power (The promise). Het zijn die twee werelden die elkaar in ‘Not your muse’ steeds afwisselen. Het titelnummer brengt ze mooi tezamen, waar het nostalgisch wegdromen naar de jaren 50 slechts een deel van de lading dekt.

‘Not your muse’ is een teder en krachtig statement van een artieste die blijkbaar geen moeite heeft met hoge verwachtingen inlossen. Celeste bewijst met dit debuut dat Groot Brittannië na Duffy, Adele, en Winehouse nog steeds weet welke moderne toetsen een portie heerlijke soul kunnen verrijken. Het is immers niet het moment om zuinig te zijn met kersen op taart.

Beantwoord onderstaande vraag en maak kans om het album te winnen.

Door corona kan het weken duren voor de winnaars hun cd opgestuurd krijgen.