Daniel Norgren - Wooh dang

22 april 2019
De lijstjesmens in ons denkt al na over de tien meest memorabele platen van de jaren 2010-2020. ‘Alabursy’ van Daniel Norgren gold daarvoor als zekerheid. Maakt ‘ie er toch niet nog één die net zo onder ons vel kruipt. Of zetten wij ‘Wooh dang’ er gewoon bij in onze Top Tien?!?

De plaats delict is een oude textielboerderij in de Zweedse bossen. Uit de 19de eeuw. Met krakende planken vloeren, verschenen tafelkleden en een antieke zwarte Duitse piano die je op elke track hoort. Alles daar live en analoog opgenomen.

Het delict: een Skandinavisch album dat doet alsof het uit de Amerikaanse swamps opgeborreld komt. Het spookachtige ‘Alabursy’ waarmee wij in Europa drie jaar geleden Daniel Norgren leerden kennen, was toen al zijn zesde plaat. ‘Wooh dang’, zijn achtste, wordt de eerste die in de VS uitkomt. Ze gaan daar denken dat het een field recording is. Uit de 19de eeuw, gesteld dat ze toen, behalve textielboerderijen, ook al field recordings hadden.

Op Dandelion time is Daniel Norgren’ een zwarte bluesman in een versleten jeans-overall. We trekken nooit meer paardenbloemen uit. Rolling rolling rolling kon van The Band zijn en Bob Dylan zou het geloven. Voor The day that’s just begun wil ik opnieuw trouwen. Om er de dans mee te openen.

‘Wooh dang’ begint met de ultrasone hartslag van Daniel Norgrens baby in de baarmoeder en eindigt met de ademhaling van de pasgeborene. In het middelste nummer, So glad, zingt hij over wat de geboorte van het kind met hem doet. Wij wensen Daniel een kroostrijk gezin. En onszelf bij elke nieuwe spruit nog zo’n prachtplaat.