De Mens - 24 uur

25 september 2017
De Mens bestaat 25 jaar. Dat wordt eind november gevierd met twee concerten, maar de feestelijkheden worden nu al ingezet met de nieuwe plaat: '24 uur'.

De Mens mag dan 25 jaar bestaan, het cijfer 24 is - vreemd genoeg - even hard aanwezig. Om de kwarteeuw te vieren is er een concert in Het Depot in Leuven, op 24 november. Doe trouwens geen moeite, dat is al uitverkocht. Gelukkig is er een extra show, op 25 november. De nieuwe plaat heet dan weer '24 uur'.

Dat heeft een duidelijke, en ook wel voor de hand, liggende reden. De plaat werd in 24 uur tijd opgenomen, nee, gemààkt. De band heeft zich half augustus gedurende één etmaal teruggetrokken in een studio in Malmédy en heeft er in die 24 uur tijd alle tien de nummers opgenomen én gemixt. De band stond in het rond opgesteld in de ruime opnamekamer, na de basistrack werden de overdubs gedaan en deden ze zelf de productie, samen met technicus Stijn Verdonckt en hun vaste klankman Bert Van Roy. Na die 24 uur stapte De Mens met een volledig afgewerkte plaat onder arm weer buiten. Niet alleen artistiek een prestatie, maar ook gewoon lichamelijk. De hele onderneming was te volgen op Facebook live.

Het resultaat is een vintage De Mens-plaat waar het spelplezier vanaf spat. Maar het is meer dan de powerrock die we van hen kennen en dat heeft vooral met David Poltrock te maken. Die is nog maar twee jaar bij de groep en hij heeft er intussen duidelijk zijn draai gevonden. Opener Dit zou het kunnen zijn - met zijn 5'43" on-Mens-elijk lang - drijft op een dik vet orgel en het duurt nog een paar nummers voor de gitaar weer de hoofdrol mag spelen. Niet dat dit erg is, het is gewoon anders. En tegelijk blijft het DNA van De Mens bewaard.

Trouwens wat lengtes van nummers betreft: afsluiter Onmondig klokt af op 6'37" (een ballad met ritmebox trouwens, en dat voor een groep die een van de beste drummers van het land in huis heeft), Later of de dag daarna (wat een geslaagde Vander linden-titel alweer) haalt 4'58" en heeft een intro van 2'45". Ook dit is anders. Maar kortgerockt kan het ook nog altijd, de meeste nummers zitten tussen de 2,5 en 3 minuten en Dwaze gedachten scoort het record met 1'37".

'24 uur' is, ondanks zijn wordingsproces, ook een van de meest persoonlijke platen die De Mens ooit gemaakt heeft. We vermoeden dat het gestrande huwelijk van Frank Vander linden daar veel mee te maken heeft. Hoopvol depressief, zoiets zouden we erop plakken, maar we gaan hier geen zondagspsycholoog spelen.