Death Cab For Cutie - Thank You For Today

3 september 2018
Gelezen op Wikipedia. Ben Gibbard van Death Cab for Cutie is Wikipedia dankbaar. Vóór het internet bestond, vroeg iedereen hem naar de oorsprong van die raadselachtige groepsnaam. Nu vind je op Wikipedia dat het een sixties-song is van The Bonzo Dog Doo-Dah Band. Het 9de album in 20 jaar van Death Cab for Cutie is een nieuw begin, maar klinkt niet zo.

Als hij nog kon, zou Ben Gibbard de naam van zijn groep veranderen. Omdat die al teveel de aandacht afleidde van hun muziek. Je kan ook té origineel willen zijn. Maar het Amerikaanse Death Cab for Cutie bakende (tussen journalistenvragen over de betekenis van Death Cab for Cutie door) wel gaandeweg een eigen segment af. Geplaveid met frisse indie popsongs. Alternatief, maar niet té alternatief. Met zoveel navolgers dat je ze een patent zou gunnen.

Geen muziek voor DE GROTE DOORBRAAK. Misschien omdat hij zich dat eindelijk realiseerde dat mede-oprichter Chris Walla het afstapte. Zodat deze ‘Thank you for today’ voor overblijver Ben Gibbard en zijn nieuwe bandleden plots een spannend album werd. Zouden ze het ook zonder kernlid Walla kunnen?

Affirmatief. ‘Thank you for today’ blijft vintage Death Cab for Cutie. Iets persoonlijker van teksten misschien, de stem van Ben Gibbard neigt soms nog wat meer naar The Pet Shop Boys met gitaren, maar verder consolideert Death Cab for u-weet-wel met vanzelfsprekend gemak zijn plaats in de schaduw van de Sportpaleisvullers. Met minder fans, maar heel toegewijde. Chris Walla krijgt nog spijt.